Közélet

Éves szinten több millió forintba kerül a szegedi erdők tisztán tartása

Éves szinten több millió forintba kerül a szegedi erdők tisztán tartása

2021. január 11., hétfő
Éves szinten több millió forintba kerül a szegedi erdők tisztán tartása

Múlt héten megírtuk, hogy gombamód szaporodnak a szeméthegyek a Szeged környéki erdőkben. Lapunk megkeresésére a Délalföldi Erdészeti Zrt. munkatársai végigjártak a Göndör sor és a körtöltés mellett a társaságkezelésében lévő erdőket.

– A körtöltés környékén lévő ingatlanok nagy része nem a DALERD Zrt. kezelésében van. A helyszínen látott hulladék döntő többsége nem a mi területünkön van.

A hulladék részben a lakosság, másrészt a területen tartózkodó hajléktalanok tevékeny közreműködésével került az ingatlanokra

– közölte megkeresésünkre Fazekas József, a DALERD termelési vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette, a társaság évente két-három alkalommal szervez hulladékgyűjtési akciókat a lakosság és civil szervezetek bevonásával, de sajnos ez tavaly a vírushelyzet miatt elmaradt.

Fotó: Szegeden láttam Facebook-csoport

Fazekas József kiemelte, hogy

a DALERD évente általában 1-3 millió forintot költ hulladékelszállításra anyagi helyzetének függvényében a vagyonkezelésében lévő Csongrád-Csanád és Békés megyében elhelyezkedő területein.

Elmondta, a tavalyi évben Szegeden három alkalommal szerveztek szemétgyűjtést: január 31-én a Hópárduc utcában, augusztus 17-én a Göndör soron, október 7-én és 8-án pedig Szeged 32A és Szeged 38-as tagon. Ennek összköltsége 122 931 forint volt.

A vezérigazgató-helyettes megemlítette, hogy 2020 folyamán a „Tisztítsuk meg az országot!” kampány keretében pályázatot nyújtottak be az illegális hulladék elszállításának finanszírozására. Elmondta, 2021 tavaszán várható a pályázat eredménye, hozzátéve, hogy legközelebb nagyobb szabású hulladékgyűjtési akció a tavasz folyamán várható, amikor a terület járhatóvá válik.

Nem önkormányzati terület

Makrai László, az SZKHT ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére elárulta, hogy a társaság az elmúlt évben hat bejelentést kapott a körtöltés mentén található illegális hulladéklerakókról. A lerakók helyszíni bejárását követően minden esetben megállapították, hogy az érintett területek nem önkormányzati tulajdonúak és azok üzemeltetését ennek megfelelően nem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. látja el.

– Ezeket a bejelentéseket minden esetben továbbítottuk az érintett ingatlantulajdonosoknak abból a célból, hogy tegyenek intézkedéseket az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Az ingatlantulajdonosra szállhat a felelősség

Makrai felhívta a figyelmet arra, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében ha a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa a kötelezettségét önként nem teljesíti, vagy nem állapítható meg a személye, illetve annak személye, aki a hulladéktól a jogszabályok megsértésével vált meg, akkor a hulladékbirtokosra vonatkozó kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.