Közélet

A farsang idén elnapolva

A farsang idén elnapolva

2021. január 30., szombat
A farsang idén elnapolva

Förgeteg hava, január – vízkereszt napját követően – mindig is a bálidő eleje volt. De mostanság senkinek sem kedvez. Hát persze. Elvagyunk a magunk bajával.

Igaz, ha nem a vírus uralná életünket s közbeszédünket, akkor se lenne hangos az utca a maskarás gyerektől, akik valamikor régen skandálták: Happ, happ, fássáng, most őtték az ártánt, nem adják a máját, csak a szalonnáját. Régen nem skandálnak, nem járják az utcát, maskarát sem öltenek – elfogyott az utóbbi évek-évtizedek alatt mindennek az ideje. Skanzenben, ott föléled olykor valami a néprajz őrizte hagyományrendből, de persze nem most.

De ahol még megmaradt a régi farsangi rituálé, Mohácson például, nos, ez évben ott se öltenek busóálarcot. A kásádi sokacok se teszik meg meseszép viseletükben az ilyenkor bevett táncos vonulásukat. Vagy amiképp a kicsike Moha falutábláján hírlelik, az ott szokásos tikverőzés sem lesz meg az idén. És a hozzánk közeli, helybéli programok hiányát említve: kényszerűen megszakad a már három évben sikeres szegedi maskarásbál-sorozat, a Farsangi Cuháré is.

Bálint Sándor írja a farsangról – ami persze az itt élők nyelvén fássáng volt: „Már a középkorban a zajos mulatság, lakodalom ideje, amelyet kozmikus emberi igénye miatt az Egyház is tűrni volt kénytelen.” Olyannyira, hogy a vasárnapi lakodalmak tiltását erre az időszakra feloldották, az Érdy-kódex is ennek megfelelően jelöli a vízkereszt után jövő Úrnak szentelt napokat: első menyegzős vasárnap, másod menyegzős vasárnap, harmad menyegzős vasárnap…

A farsangi alakoskodások egy része a termékenységvarázsló rítusok szokásrendjébe tartozott, néhol extrém kiágazással: ilyen volt a pártában maradt lányok kicsúfolása, vagy húshagyókedden a magányos menyecskékkel való tuskóhúzatás; ami az erős férfiaknak is igazi próbatétel volt. Ehhez képes a képünkön vonuló tikverőzők mutatványa könnyed kis mókát jelentett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.