Közélet

„Saját életünket nem a körülmények, vagy az általunk nem befolyásolható adottságok teszik boldoggá és értelmessé"

„Saját életünket nem a körülmények, vagy az általunk nem befolyásolható adottságok teszik boldoggá és értelmessé"

2020. december 24., csütörtök
„Saját életünket nem a körülmények, vagy az általunk nem befolyásolható adottságok teszik boldoggá és értelmessé"

Karácsony a Nazareti Jézus születésének ünnepe, aki engem - és mindenki számára, aki elfogadja őt testvérnek - megtanít arra, hogyan lehet értelmesen és boldogan élni, és végtelen perspektívákba helyezni az ember életét.

Karácsony jelenti mindazt a szép hagyományt, szokást és légkört, amelyet ilyenkor mindannyian megtapasztalhatunk, bár az idén ezekből sok mindent el kell hagynunk vagy módosítva kell megélnünk.

Sok minden elmarad, mint például az éjféli mise, karácsony másnapján a családok miséje és megáldása, vagy az ünnepi látogatás otthonainkban, szociális intézményeinkben. Megmarad idén is azonban az ünnepi szentmise, a programok a szemináriumban, és a megszokottnál jóval több időt igénybe vevő kommunikáció mobilon és interneten.

A járványhelyzet miatti nehézségek, korlátozások a kereskedelemben a kényszeres vásárlás, a vásárlási láz kezelése szempontjából szerintem jót tesznek mindenkinek. Egy kicsit elgondolkodhatunk azon, hogy csupán anyagi értéket szem előtt tartó, kizárólag a megszokás kényszeréből fakadó, sokszor személytelen és gyakran haszontalan, gépies ajándékozásnak nem sok értelme van.

Ha viszont arra törekszünk, hogy lehetőleg személynek szóló, leleményességet igénylő és nem elsősorban az anyagi értékre összpontosító ajándékot adjunk bárkinek, hogy azzal kifejezzük szeretetünket, hálánkat és tiszteletünket, az sokkal maradandóbb és gazdagabb élményt nyújt.

Krisztus tudatos követőinek, híveinek körében pedig az az ajándékozás indítéka, hogy ha Isten megajándékozott mindannyiunkat azzal, hogy testvérünkké született, akkor mi is erre emlékezve megajándékozzuk egymást.

A mostani járványhelyzetből fakadó korlátozásokkal megélt időszak elgondolkoztathat, ráébreszthet bennünket arra, hogy saját életünket nem a körülmények, vagy az általunk nem befolyásolható adottságok teszik boldoggá és értelmessé, hanem hogy mennyire tartjuk ébren és figyelünk saját lelkiismeretünkre bármilyen helyzetben.

A hívő ember megfogalmazásában: mennyire ismerjük meg és fogadjuk be karácsony üzenetét, és mennyire következetesen próbálunk aszerint élni.

Boldog, lelki békében eltöltött karácsonyt kívánok minden kedves olvasónak!

Kiss-Rigó László
püspök

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.