Közélet

Megvédtük a magyar szuverenitást és a magyarok pénzét - mondta Orbán Viktor

Megvédtük a magyar szuverenitást és a magyarok pénzét - mondta Orbán Viktor

2020. december 14., hétfő
Megvédtük a magyar szuverenitást és a magyarok pénzét - mondta Orbán Viktor

Európa nehéz helyzetben van

Orbán Viktor felszólalása elején közölte, hogy hat hónapos tárgyalássorozat ért véget. Európa nehéz helyzetben van – tette hozzá. Fél évvel ezelőtt Németország vette át az elnökséget – idézi a miniszterelnököt azOrigo.

Minden euróért előbb vagy utóbb meg kell dolgozni

Orbán Viktor elmondta, hogy a német elnökség célja a kontinens modernizálása volt, és a helyreállítási alap révén kezelni lehet a gondokat. Szólt arról is, hogy több európai ország nagyon súlyos gazdasági helyzetben van, az államadósság szintje több helyen 100 százalék felett van. A német javaslat a Next Generation alap volt. Ez tulajdonképpen hitel, és ettől a magyarok nem voltak boldogok – tette hozzá. Minden euróért előbb vagy utóbb meg kell dolgozni. A szolidaritás miatt elfogadtuk ezt a válságkezelési koncepciót.

Győzött a józan ész, megvédtük a magyar szuverenitást és a magyarok pénzét

Orbán Viktor elmondta, hogy az Országgyűlés által elfogadott határozat alapján fogadták el a megállapodást júliusban. Július és november között a németek az EP-vel arra jutottak, hogy ideológiai és politikai feltételekhez kötik a pénzügyi segélyt – mondta a kormányfő. Nagyon durva hangnemben támadták ezekben a hónapokban Magyarországot és Lengyelországot.

Felidézte, hogy egyes német tisztségviselők az ország kiéheztetéséről beszéltek. Később bejelentettük, hogy vétózni fogunk a lengyelekkel együtt – idézte fel a kormányfő.

Végül a múlt héten győzött a józan ész, megvédtük a magyar szuverenitást és a magyarok pénzét. Ezért Lengyelországnak köszönetet kell mondani – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ezzel a döntéssel sikerült Európa egységét megőrizni – mondta a kormányfő. Elhárult az a veszély, hogy bevándorlókat Magyarországra lehessen erőltetni. Megmaradt Európa egysége, nyilvánvalóvá vált, hogy az EU csak nemzetek közösségeként tud működni – mondta a kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.