Közélet

Felkészültek a kijelölt oltópontok

Felkészültek a kijelölt oltópontok

2020. december 11., péntek
Felkészültek a kijelölt oltópontok

Ezekben az intézményekben speciális körülmények között tárolják majd a vakcinákat, amelyekkel először az egészségügyi dolgozókat oltják be, de ez számukra is önkéntes lesz.

Megtörtént azon oltópontok kijelölése, amelyek képesek a speciális hűtést igénylő vakcinákat fogadni. Huszonöt ilyen intézmény van – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Ezekben az intézményekben biztosítani tudják, hogy amikor megkapja az engedélyt az oltás, és a szállítmány megérkezik az oltópontra, azonnal elkezdődhet az oltás.

Azt a vakcinát, amihez a legközelebb állunk, –70 és –80 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell tárolni, s ez külön kihívás.

Az oltási tervet, egy általános tervet már hetekkel ezelőtt elkészítette a szakértői gárda, és ezt az operatív törzs már áttekintette. Mivel többféle vakcina várható, ezeket az oltási terveket a vakcinák szerint is specifikálni kell – emelte ki az államtitkár.

Horváth Ildikó elmondta, az alaphozzáállás az, hogy az oltóanyagok mindegyike kivátja az egészséges emberek immunválaszát, hogyha koronavírus van körülöttük, ne betegedjenek meg.

A kijelölt oltópontok:

  • Budapesten a Honvédkórház, a Dél-pesti Centrumkórház, a Szent János és a Szent Imre Kórház, a Korányi Pulmonológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem.
  • Vidéken a megyei központi kórházak.
  • Pest megyében pedig a Flór Ferenc Kórház

A koronavírus elleni oltásra avakcinainfo.gov.huoldalon lehet jelentkezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.