Közélet

Új lapcím, új hang – 1956 novembere

Új lapcím, új hang – 1956 novembere

2020. november 2., hétfő
Új lapcím, új hang – 1956 novembere

„Találtatott egy gyermek mackóruha.”

A forradalmi napok újságjából való ez a mondat. A Délmagyarországot ’56 novemberében felváltó Szeged Népe egyik hasábján olvashatni. Amúgy privát hirdetés, így folytatódik: Igazolt tulajdonosa átveheti, Osztrovszky u. 25. szám, Zalahegyi.

Eufórikus, felkavaró, olykor végletekig zaklatott és félelmetes napok sűrűjében született meg ez a kicsike hirdetés, pénzért fogadja be az ilyet egy újság, és Zalahegyi úr (vagy asszony) nem sajnálta az időt, a pénzt arra, hogy megjelenhessék. Átérezték annak baját, aki elvesztette. Bizonyosan sírással járt a dolog. Az ötvenes években egy jobb kinézetű mackónadrág árfolyama magas volt. És nem mindenkinek adatott meg, bár a gyerekvilág népviseletének számított.

Nem gondolom, hogy forradalmi változás kellett egy ilyen, a Zalahegyiék gyakorolta szép gesztushoz. De szimbolikus tartalmat kapott az új idők új napilapjában. Amely lapnak – a város forradalmi nemzeti bizottsága újságjának – köszönhette az olvasóközönség, hogy mindenszentek ünnepe újra a közbeszéd része lett: az effajta „klerikális ceremóniák” sokévi negligálása után a Szeged Népe méltón megemlékezett a szakrális napról. És ugyanaznap címoldalon számolt be az újság arról, hogy katonai gyászpompával eltemették a forradalom szegedi áldozatát, a Takaréktár utcai sortűzben halálos sebet kapott Schvartz Lajos ifjúmunkást. Érzelmes nekrológ búcsúztatta a tragikus sorsú fiatalt.

A másnapi, 2-ai lapszám érzelmileg legfontosabb jegyzete a kegyelet jegyében íródott: a halottak napján a már elmentek tiszteletéről, örökségük továbbviteléről szólt a veretes szövegű tárcariport. A közélet dolgai közt hangsúlyos volt a szolidaritás többféle kifejezése: tudósítás a pesti forradalmi erők mindennapjairól, segélyakciók szervezéséről – ezek közt a városi nyomda gyűjtéséről, a szentmihálytelekiek négy teherautónyi élelmiszeradományáról, a harcokban kárt szenvedettek szövetkezeti pénzalapjáról.

A nap legfontosabb híre egyébként a címoldalon áll: a nemzeti kormány kinyilvánította az ország semlegességét, és a négy nagyhatalom segítségét kéri ennek érvényesítéséhez. Az utolsó oldalon pedig: megkezdődtek a tárgyalások a szovjet csapatok kivonására az országból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.