Közélet

A túlélésért küzdenek a vendéglátósok

A túlélésért küzdenek a vendéglátósok

2020. november 17., kedd
A túlélésért küzdenek a vendéglátósok

Egyre komolyabb bajba kerül a koronavírus-járvány miatt a szolgáltatóipar. Március óta csak néhány olyan hét volt, amikor a „normál” rend szerint működhettek az éttermek és vendéglátóhelyek, igaz, akkor sem a megszokott keretek között. Bár a kormány intézkedései mentőövet jelentenek, az igazi és hatékony segítséget itt is a védőoltás jelentheti.

Csak a bizonytalanság biztos

- Az egész szolgáltatóipart maximálisan hazavágja ez az időszak. Nagyon nehéz lesz ez az időszak anyagilag és még a végét sem látni pontosan – summázta a helyzetet lapunk kérdésére Zsurka L. Péter. A több szegedi szállodát és vendéglátóhelyet üzemeltető cég szakmai vezetője hozzátette, hogy az ágazat szegedi szereplőivel is egyeztetve egyértelműen kiderül, hogy a bizonytalanság okozza a legnagyobb problémát, ami miatt egyelőre rengeteg a kérdőjel az újrakezdés kapcsán.

Amellett, hogy az újraindulásnak nincs pontos időpontja, nem lehet tudni, hogy milyen anyagi terhekkel jár és mikor áll vissza minden a hagyományos rendre, de egyéb gondokkal is számolnak. - Nincs a piacon szakképzett munkaerő, ez már a vírus előtt is érezhető volt. Az is látszik, hogy ebben a helyzetben inkább a biztos mellett döntenek az emberek és ha lehetőségük van, akkor elmennek olyan helyre dolgozni, amit kevésbé sújt ez a helyzet és félő, hogy hosszú ideig szakemberhiánnyal kell küzdenünk - mondja a szakember.

Támogatás nélkül nem fog menni

A kormányzat most, a második hullám idején bevezetett szigorítások miatt is hozott már olyan intézkedéseket, amelyek segítik az ágazatot. Ilyen például a kényszerből bezárt szállodák támogatása a már lefoglalt szobák esetében. Az elmúlt napok hírei alapján nem utoljára kaptak segítséget, a részletek azonban még nem ismertek.

- Volt egy erős júliusunk, augusztusunk, de ősszel már visszaesés volt a szállodákban. Hónapok óta nincs megfelelő mennyiségű foglalás. A határok lezárása, az egyetemi rendezvények, kongresszusok elmaradása mind-mind okai ennek. Éppen ezért ez a segítség nem jelent teljes megoldást, szükség lesz még újabb támogatásra is - mondta Zsurka L. Péter.

Nem tudni, hogy mikor lesz vége

A nyári főszezon mellett az adventi időszak az, ami garantáltan komoly bevételt hoz a vendéglátóhelyeknek - azaz csak hozna, ha nem lenne járvány. Az már most biztosan látható, hogy messze lesz a megszokottól az idei december és maximum csak sejteni lehet, hogy mennyire.

- A lényeg, hogy ki meddig bírja finanszírozni anyagilag ezt az időszakot. Március előtt - ha lehet vendéget fogadni, ha nem - nem indul újra az élet úgy, hogy az megoldást jelenthetne. Most én is azon dolgozom, hogy ezt az időszakot biztosan túl tudjuk élni. Várjuk majd a támogatási rendszereket, amit szintén befolyásol majd, hogy mikor lehet kijelenteni, hogy vége a járványnak - vázolta a jövőképet a cégvezető.

Zsurka L. Péter hozzátette, hogy a legnehezebb helyzetben az éttermek és a szállodák vannak. Talán a rendezvényhelyszínek állnak majd a leggyorsabban talpra, mert ott szinte azonnal lehet kezdni, ha vége a szigorításoknak. Ugyanakkor az egyetemi rendezvények, konferenciák csak fokozatosan állnak majd vissza a megszokott rendbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.