Közélet

Egy teljesen új park épült a belvárosban!

Egy teljesen új park épült a belvárosban!

2020. november 24., kedd
Egy teljesen új park épült a belvárosban!

Hétfőn, a műszaki átadás-átvétel befejezésével Botka László polgármester átvette a kivitelezőtől a teljesen megújult Stefániát, a Móra-parkot és a Roosevelt teret. Nem csaptak nagy felhajtást, amit indokolt a koronavírus, de a sajtó is csak onnan értesülhetett a felújítás végről, hogy eltűntek a munkaterületet takaró kerítések.

A Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című, 1,5 milliárd forintos projekt többségében uniós forrásból valósulhatott meg, az eredetileg ígért időponthoz képest néhány hónapot csúszott az átadás - ez az önkormányzati beruházásokat nézve elenyésző.

Az önkormányzat tájékoztatója alapján sorba vettük, mi fért bele a másfél milliárd forintba.

Stefánia

A park arculata teljesen megújult, új ösvényeket építettek, szabadtéri fitneszeszközöket telepítettek, hintapadokon pihenhetünk és lecserélték a kandelábereket. A játszótér régi tölcsérforgóját felújították, és az a helyén maradt, ahogy megújult a Lidice-emlékmű is.

A közlekedés infrastruktúrája is megváltozott, kiemelt szegélyt építettek a park mellett, megújult a trolimegálló és a Vaszy Viktor térnél a zebra védőszigete. A múzeum mögött a dolgozóknak parkolót alakítottak ki.

Itt nézheti meg a Stefánián készült képgalériánkat.

Móra-park

A Móra Ferenc Múzeum felújítása korábban befejeződött, és azt át is adták. Ehhez kapcsolódva megújult a főbejárat előtti rámpa is. Felújították a park szobrait és az eddigi takarásból jól látható helyre kerültek - Móra Ferenc és Tömörkény István szobra a múzeum lépcsője mellett, Mikszáth Kálmán és Reizner János szobra a szökőkút melletti sétány mellett áll a jövőben.

Teljesen megújult a szökőkút, és a szegediek szavazatának megfelelően a korábbi medencés kialakítás helyett egy vízi játék épült. 110 fúvókával és a lámpákkal fény- és vízjátékot tudnak zenével összehangolni. Az átadás után a hűvösebb idő ellenére is működtetik a játékot - november 30-ig reggel 8-tól este fél 8-g -, hogy meg tudják nézni a szegediek A jelenleg beprogramozott zenék délután 1 órától óránként csendülnek fel.

Ha kattint, akkor láthatja a felújított szökőkutat működés közben képekben és videóban is.

Roosevelt tér

Itt a játszótér teljes felújítása a legszembetűnőbb változás. Ennek egyik fontos eleme, hogy integrált eszközöket telepítettek, amit ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak, amelyeket színes gumifelületekkel tettek biztonságossá.

A kővel megtöltött acélrácsos szerkezetek, az úgynevezett gabionok ülőhelyként és térelválasztóként is szolgálnak. Új környezetet kapott Juhász Gyula szobra, a Belvárosi híd alatt térburkolat is megújult. A tervezett vendéglátóhely kialakítására pályázatot írtak ki.

A Roosevelt téren készült képeket itt nézheti meg.

Megújult a park növényzeteis

- a kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták
- automata öntözőrendszert telepítettek
- megújult a Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér gyepe
- a Móra-parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültettek
- a Stefánián 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek
- a Roosevelt 370 évelő növényt is ültettek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.