Közélet

Gróf Teleki Pálra emlékeztek

Gróf Teleki Pálra emlékeztek

2020. október 22., csütörtök
Gróf Teleki Pálra emlékeztek

Október 20-án Teleki Pál Közép-Európája címmel konferenciát szervezett Lengyelország szegedi konzulátusa és a Szeged-csanádi Egyházmegye a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Ezt követően került sor Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából - a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában - megjelent A függetlenség szentje című rendhagyó kötet bemutatójára. A kiadványban Steindl Rezső gyűjteményéből válogatott bélyegeken és képeslapokon keresztül ismerheti meg az olvasó a lengyel pápa életét.

Az emléknaphoz kapcsolódóan szerdán a Szent Rókus-templom előtti téren katonai tiszteletadás mellett leplezték a néhai gróf Teleki Pál szobrát. Az ünnepségen beszédet mondott Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja,  Jan Michał Dziedziczak miniszter (Polonia- Külhoni Lengyelek Hivatala),  Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Lőrinczi Zoltán nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkár. A szobrot Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg.

Az ünnepi műsort és a koszorúzást követően Lidia Książkiewicz orgonakoncertjét hallgathatta meg a közönség a Székesegyházban, majd a lengyel és magyar nemzetért mutatott be szentmisét Kiss-Rigó László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.