Közélet

Nem maradunk buli és szórakozóhely nélkül Szegeden

Nem maradunk buli és szórakozóhely nélkül Szegeden

2020. szeptember 21., hétfő
Nem maradunk buli és szórakozóhely nélkül Szegeden

A tavaszinál sokkal jobb, de a tavalyinál sokkal rosszabb. Ezt a mérleget vonhattuk le, miután a szegedi vendéglátósokkal beszéltünk a ma életbe lépett szigorításról, amely szerint este 11 óra után megáll az élet a vendéglátó üzletekben.

Át kell alakítani a szórakozás szabályait

Szeged egyik legnagyobb éjszakai szórakozóhelyén igazodnak a megváltozott szabályokhoz. A Hungit üzemeltető cég vezetője, Gálosi Gyula szerint az embereknek - ahogy a tavaszi leállás is megmutatta - pszichológiailag is szükségük van a szórakozásra. A szórakozóhelyeknek most az a legfontosabb feladatuk, hogy megteremtsék ennek biztonságos, kevés kockázattal járó és a szabályokat követő lehetőségét, de ehhez kellenek a vendégek is.

- Közös feladatunk a vendégekkel, hogy átalakítsuk a szórakozás szabályait - mondta Gálos.

Ez ugyanúgy érvényes a biztonsági szabályok betartására, mint a korai zárásra. Nagy-Britanniában már régóta átálltak arra, hogy korábban indul az esti buli, késő délután beülnek valahova enni és inni, majd utána elmennek szórakozni valahova, éjfélkor pedig már otthon vannak.

Ennek egyébként az az előnye is megvan, hogy a buli másnapja sem vész kárba

- összegezte a változások lényegét Gálosi Gyula.

A változás legmarkánsabban természetesen az éjszakai szórakozóhelyeket érinti, mivel a legtöbb helyen akkor indult az élet, amikor most be kell zárniuk. Gálosi Gyula külön hangsúlyozta, hogy náluk most a munkahelyek megőrzése az elsődleges szempont és nem a profit. - Rengeteg külsős vagy belsős alkalmazottal, beszállítóval dolgozunk.

Nem tehetjük meg, hogy egyik pillanatról a másikra utcára rakjuk őket, ezért azon dolgozunk, hogy meg tudjuk őrizni a munkahelyeket - hangsúlyozta.

A JATE Klub sem szeretné buli nélkül hagyni a vendégeit. - Jelenleg értékeljük a helyzetet és keressük azt a lehetőséget, hogy hogyan tudjuk a legbiztonságosabb keretek között, a szabályokat teljes egészében betartva megtartani a rendezvényeinket. Rengeteg jó koncertünk van már betervezett időponttal, nem mondtunk vissza egyet sem, de az elkövetkező napok feladata, hogy megtaláljuk a lehetőségét a megtartásukra - mondta Mára Krisztián klubvezető. Azt ő is hozzátette, hogy az alkalmazottak munkájának megtartása és egészsége is hasonlóan fontos szempont, már csak ezért is szeretnék a legbiztonságosabb lehetőséget megtalálni.

A bárok jobban, az éttermek kevésbé érintettek

Hétfőtől a bároknak és kávézóknak is be kell zárniuk este 11 órakor. A hétköznapokon ez kevesebb kiesést jelent, a hétvégeken viszont visszaesés várható. Ahol korai záróra volt eddig is, ott a tulajdonosok nem tartanak jelentős forgalomcsökkenéstől, viszont a hosszabb nyitvatartással üzemelő helyeken biztosan kevesebb bevétel termelődik.

Az egyetemisták egyik közkedvelt szórakozóhelye, a Nyugi például két órával előbb zár a megszokottnál. - Előre lehetetlen megmondani, hogy mekkora lesz a kiesésünk, de biztosan csökken a forgalmunk, ezt majd az első néhány nap után látjuk. Azon dolgozunk, hogy a programokat előrébb tudjuk hozni időben, azok ne maradjanak el, és be tudjuk tartani a 11 órás zárást - mondta Nagymihály Gábor. Úgy gondolja, hogy

a szokásokon nem nagyon változtatnak majd a vendégek, így nem tartja valószínűnek, hogy az új szabályok miatt már délután megtelik majd a hely.

Az éttermek talán kevésbé érzik majd meg a bevezetett intézkedéseket. A legtöbb helyen 10 óráig bezár a konyha, így este 11 óra után már kevesebb vendégük volt eddig is. A megkeresett tulajdonosok szinte mindegyike azt mondta, hogy még mindig

érzik a tavaszi leállás hatásait, abból csak lassan kecmeregnek ki, éppen ezért örültek annak, hogy nem kell teljesen becsukni az ajtókat.

Többen külön kiemelték viszont, hogy az emberek nem mindig a megfelelő és hivatalos forrásból tájékozódnak, különböző, olykor alaptalan szóbeszéd miatt félelemben élnek és nem mennek be még az egyébként biztonságos közösségi terekbe sem. - Amennyire én tudom, a szegedi éttermek mindegyike tovább szigorított az egyébként is feszes higiéniás szabályokon, minden előírást betartanak, így csak biztatni tudok mindenkit egy kellemes éttermi fogyasztásra - mondta egyikük.

Jönnek az utca- és házibulik?

A szórakozóhelyek, bárok üzemeltetői attól tartanak, hogy a tavaszi teljes leálláshoz hasonlóan az utcákon folytatódnak majd a bulik és jönnek a kisebb-nagyobb házi- vagy magánbulik. Tavasszal, amikor beköszöntött a jó idő és zárva volt minden, a rakparton fesztiválhangulat uralkodott egy-egy pénteken, szombaton, illetve lakásokban, vagy kisebb-nagyobb helyeken szerveztek bulikat. A jó idő most is kitart még egy ideig, a házibuli meg a legcudarabb időjárásban is megtartható, így jogosnak tűnik a felvetés.

Kérdéseket küldtünk a rendőrségnek, hogy az ilyen kisebb-nagyobb összejöveteleknek hogyan tudnak gátat szabni, illetve lesz-e fokozottabb ellenőrzés a szigorúbb szabályok bevezetésével. Válaszukat megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.