Közélet

Milliókkal a zsebükben távozhatnak az önkormányzati cégvezetők

Milliókkal a zsebükben távozhatnak az önkormányzati cégvezetők

2020. szeptember 23., szerda
Milliókkal a zsebükben távozhatnak az önkormányzati cégvezetők

Mindezt teszi úgy, hogy a hét elején a Jogi és Ügyrendi Bizottság ülésén Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester azt mondta, hogy a koronavírus-járvány olyan helyzetet teremtett

több önkormányzati cég életében, hogy kivédhetetlen volt a bevételek drasztikus csökkenése. 

Milliókkal a süllyedő hajóról

Mint azt korábban megírtuk, Németh István 6 év után saját kérésére távozik a Szegedi Városkép és Piac Kft. éléről. A távozással kapcsolatos döntéseket pénteken tárgyalja a városi közgyűlés, ezért szerdán a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság tárgyalta az ügyet. Az ülésen Tápai Péter, a bizottság fideszes elnöke kérdezte Nagy Sándor és Szécsényi Rózsa alpolgármestereket, hogy

ha önként, közös megegyezéssel távozik az önkormányzati cég éléről Németh István, akkor miért fizetnek neki lelépési pénzt.

Nagy Sándor alpolgármester mélyebben nem ment bele az indoklásba, nemes egyszerűséggel és cinikusan annyit közölt: mert benne van az előterjesztésben.

- Érthetetlen, ha olyan nagy a probléma, hogy a városi cégeknél újra kell írni az üzleti terveket, ingatlanokat kell eladni, hogy a város költségvetése egyensúlyban maradjon, akkor miért kell háromhavi végkielégítést fizetni egy, az önkormányzattal dolgozni nem kívánó és felmondását beadó cégvezetőnek – mondta lapunk kérdésére Tápai Péter. Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy a jutalom már csak azért is kérdéses, mert

nehéz helyzetben, gyakorlatilag a süllyedő hajóról száll le Németh István.

A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság fideszes elnöke éppen ezért azt javasolta, hogy a közgyűlés elé kerülő javaslatban szereplő két pontot külön szavazzák meg pénteken. - Azt szerettük volna elérni, hogy az első pontban, ami a lemondás elfogadásáról szól, és amit mi is támogatunk, arról külön szavazzunk, illetve a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos egyéb rendelkezésekről, például a végkielégítésről egy másik szavazás legyen. Ez utóbbit mi nem tudjuk támogatni. A baloldali többségű bizottság ezt a javaslatot azonban leszavazta, nem törődve a város érdekeivel - fejtette ki Tápai Péter.

Érthetetlen döntésekért jár a jutalom

- Németh István azután kap jutalmat, hogy tavasszal, amikor az embereket arra kérték, hogy a zárt terű, szűk boltok helyett inkább a szellősebb, szabadtéren is működő helyeken vásároljanak, akkor bezárta a piacot. Ezzel nem csak a fertőzés veszélyét növelte, de húsvét előtt a piaci eladóknak is komoly anyagi veszteséget okozott. Németh helyét egyébként novemberig megbízott vezetőként az a Rácz Attila veszi majd át, aki a Cserepes sori piac vezetőjeként rekordveszteséget produkált, ráadásul tavaly szabálytalan közbeszerzést írt ki, ami miatt a bizottságnak el is kellett napolnia egy napirendi pontot - jegyezte meg a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság elnöke.

A fideszes önkormányzati képviselő emlékeztetett arra is, nem ez az első eset, hogy egy önkormányzati cég éléről önként távozó vezető kap milliós lelépési pénzt. Tavasszal a Szegedi Sport és Fürdők Kft. vezetője állt fel székéből.

Drégelyi Zoltán a vírusjárvány közepén hagyta el cégvezetői pozícióját, mégis pénzt kapott érte, ráadásul a szabadságmegváltás is járt neki, így búcsúként vaskos összeg landolt a számláján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.