Közélet

Más az őszi haditerv, működnie kell az országnak

Más az őszi haditerv, működnie kell az országnak

2020. szeptember 12., szombat
Más az őszi haditerv, működnie kell az országnak

Orbán Viktor miniszterelnöka köztelevíziónak adott interjúbana koronavírus-járvány berobbanása kapcsán elmondta: minden reggel megnézi a számokat.

– Azt kell mondanom, lesz ez a szám még magasabb. A halálozások számából kell kiindulni, sikerülhet alacsonyabban tartani.

Más az őszi haditerv, most már kiismertük az ellenséget, a magyar egészségügyi rendszer bírta a nyomást, könnyebb a helyzetünk. Nyáron levezényeltünk egy nemzeti konzultációt, tudjuk, mit szeretnének az emberek. Magyarországnak működnie kell, ne engedjük, hogy a vírus megbénítsa az országot

– mondta a kormányfő.

A virológusok is látják– mondta a kormányfő -, hogy olyan tanácsokat kell adni, amelyek nem állítják le az országot. Kiemelte:

be kell tartani a korábban meghozott biztonsági szabályokat, ilyen a maszk viselése, valamint, hogy betegen senki ne menjen közösségbe.

– Tisztelettel kérjük az embereket, hogy tartsák be a szabályokat – mondta Orbán Viktor. Ellenkező esetben – tette hozzá – szankciókat kell bevezetni A szülők például azt szeretnék, hogy működjön az iskola. Ha baj van, az osztályokat kell izolálni. Tavasszal más volt a helyzet, nem tudtuk, hogy milyen károkat okoz a vírus, külföldön tömegsírokba temették az embereket. Magyarország jól vette az akadályt – indokolt a miniszterelnök.

– Óvnék mindenkit, hogy gyorstalpalón virológussá képezze át magát – fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, a járványügyi szakemberek véleménye alapján alakítják a döntéseiket. Most az az irány, hogy az országnak működnie kell.

Arra kell készülni, hogy a fertőzések száma magasabb lesz, külföldön is emelkedik a fertőzöttek száma, megvédjük az idősek életét, de mellette a gazdaságot is megvédjük.

Orbán Viktor kiemelte: a krónikus betegeket és az időseket kell megóvni. Olyan kérdések vannak az asztalon – hangsúlyozta –, hogy bezárjuk-e az idősotthonok látogatását, hőmérőzzük-e a gyermekeket az iskolákban. Ezekről már döntöttünk, tavasszal több tízezer idős emberét mentettünk meg, most sem lesz másképp – jelentette ki a kormányfő.

A kórházakban több mint tízezer szabad ágy áll rendelkezésre, valamint megfelelő számú lélegeztetőgép is van, így minden magyar ember egészségének megvédésére képesek vagyunk. A legfontosabb a munkahely megvédése, sőt új munkahelyek létrehozása a cél. Egy helyen van komoly baj – mondta –, ez pedig a budapesti turizmus – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szavai szerint a családok életszínvonalára figyelni kell.

A kormányfő bejelentette: Novák Katalin államtitkár hatáskörét meg kell növelni, miniszterként folytatja október 1-től.

Budapesten új üzleti modell kell, a fővárosnak 100 milliárd forint tartaléka van, itt az ideje, hogy ezt bevessük – üzente az interjú során burkolt célzással Karácsony Gergely főpolgármesternek a kormányfő.

Nagy állam, nagy arc, a németek valamiért azt gondolják, ők mindent jobban tudnak – reagált a külföldről érkező kritikákra Orbán Viktor. A hosszú távú ügyekkel foglalkozunk a válságkezelés mellett, a németek idegen kultúrából érkezett emberekkel akarnak együtt élni. Mi nem akarunk nyitott társadalmat, keresztény kultúrájú civilizációban akarunk élni – jelentette ki a kormányfő.

Íme a teljes interjú:

https://www.youtube.com/watch?v=qdHzIgN20Tk

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.