Közélet

Kutyául érzik magukat a szegedi kutyások

Kutyául érzik magukat a szegedi kutyások

2020. augusztus 7., péntek
Kutyául érzik magukat a szegedi kutyások

Kutyabarátok azt mondják, nem minden feltétel adott négylábú kedvencük tartására Szegeden.

A több mint 11 ezer követővel bíró Szegedi Kutyások Facebook-csoport nevében keresett meg bennünket Fazekas Judit. Mint mondja, Szegeden nagyon sokan szeretik a kutyákat, nagyon sok embernek van is kutyája, de ennek ellenére nem minden feltétel adott ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tudják tartani kedvencüket.

Kutyafuttatók nélküli belváros

A város hivatalos oldala szerint 22 kutyafuttató van Szegeden. A szám nem kevés, azonban ebből egyik sem a Belvárosban van.– Itt talán nagyobb szükség is lenne rá, mivel kevesebb helyen lehet kutyát sétáltatni még pórázon is – mondta Judit. Alkalmas terület lenne, például a Bartók téren, vagy a Honvéd téren is, de talán a felújított Stefánián is kialakítható egy kutyafuttató. Ennek hiánya már csak azért is probléma, mert aki póráz nélkül sétáltatja kedvencét Szegeden, igen magas bírságra számíthat, ha nem a kijelölt területeken teszi. Van azonban pozitív változás is kutyás fronton a Belvárosban. Az utóbbi években egyre több kávézó és bár tulajdonosa engedi meg, hogy kutyák is bemehessenek az üzletbe. Ez már a legtöbb helyen nemcsak a teraszra igaz, hanem a hűvösebb idő beálltával a belső helyiségre is, ahol sokszor itatótállal várják a vendégek négylábú kedvenceit.

Éjszaka ne legyen beteg a kutya Szegeden

Szintén hatalmas probléma a szegedi kutyatartók körében az éjszakai, illetve a kimondottan hétvégi állatorvosi ügyelet hiánya, ami egy megyeszékhelyen elengedhetetlen. A Kisállat-ambulancia honlapjának tájékoztatása szerint hétköznap 20–22 óra között, míg hétvégén 8–22 óráig ügyelnek felváltva Szeged állatorvosai. A gazdik elmondása szerint azonban sokszor ezen időszakokban is nehéz elérni az állatorvost, tehát ha az éjszaka közepén szükség lenne rá, autóba kell ülni és az is előfordulhat, hogy a fővárosi Állatkórház lesz a végállomás. – Bár akadnak vitás kérdések a csoportban, de egy dologban teljes az egyetértés közöttünk: nincs még egy ilyen odaadó, összetartó kutyás közösség, mint a szegedi, legyen szó akár beteg, akár elveszett, akár kidobott kutyusról –tette hozzá Fazekas Judit. A kutyások kérdéseit elküldtük az önkormányzatnak és a Kisállat-ambulanciának is, ha választ kapunk, megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.