Közélet

Drogos fiatalok miatt szűnt meg a Rotary-tanösvény

Drogos fiatalok miatt szűnt meg a Rotary-tanösvény

2020. augusztus 13., csütörtök
Drogos fiatalok miatt szűnt meg a Rotary-tanösvény

Csalódott Facebook-bejegyzésben jelentette be Farkas András, a Rotary-tanösvény megálmodója és fenntartója, hogy nem kezeli tovább a területet. András lapunknak elmondta, belefáradt a szélmalomharcba, amit az önmagukról megfeledkező fiatalokkal vív. Döntéséhez a végső lökést az adta, hogy az önkormányzati cég megszorításokra hivatkozva nem segíti tovább ingyenesen a terület tisztán tartását.

Páratlan egyéni kezdeményezés

Ahhoz, hogy megismerjük a Rotary-tanösvény történetét, húsz évet kell visszaugornunk az időben. Ekkor történt ugyanis, hogy Farkas András, aki a part közelében él, elhatározta, hogy átjárhatóvá teszi az ártéri erdőt a partszakaszig. Előbb egy utat készített, majd egy kis pihenőparkot hozott létre, ami sok embert tetszését elnyerte. Ezt követően elkezdte kialakítani az ösvényt, amelyben mások segítségére is számíthatott, de zömmel ő koordinálta és finanszírozta a fejlesztéseket.

Bertalan hídtól a torkolatig és tovább

2014 fontos év a terület történetében, ugyanis Farkas András ekkor kapott hivatalosan is engedélyt egy tanösvény kialakítására, a Rotary szervezet pedig a nevét adta a kezdeményezéshez. Ennek köszönhetően a Bertalan hídtól kibővült az ösvény egészen a Tisza–Maros-torkolatig, majd később további három kilométeres szakaszon Deszk irányába folytatódott.

2019 tavaszán kereszttel bővül a Rotary-tanösvény a Tisza–Maros-torkolatnál (Fotó: Délmagyar)

Koronavírus, drogos fiatalok

Az ötletgazda elmondása szerint mindig akadtak kisebb-nagyobb problémák a terület kezelése során, de a koronavírus-járvány következtében eddig nem látott mértékű káosz ütötte fel a fejét. – A kijárási korlátozások kezdetén az emberek egy része a Tisza-parton élte ki mozgásigényét.

Sajnos a tömeggel együtt megjelent a vandalizmus is. A fiatalok felismerték, hogy itt mindent lehet, mert esténként nincs ellenőrzés. Elindultak a drogos, alkoholos éjszakák, amelyeket harsány üvöltések és tűzgyújtások kísértek

– mesélte szomorúan.

Delíriumos álomba szenderülnek a fiatalok a tanösvényen

A hatóságok sem segítik

András a rendőrség segítségével igyekezett féken tartani a magukról megfeledkező fiatalokat, de nem volt túl nagy visszatartó ereje az intézkedéseknek. Esténként volt, hogy vitába keveredett a renitens személyekkel. – Két-három nappal ezelőtt néhány 15–16 éves, alkoholos mámorba merülő fiatal ellenszegült a kérésemnek, hogy ne mocskolják össze a területet és mellőzzék a tűzrakást. Ezt követően felhívtam a rendőrséget, de ők azt mondták, mivel tűz van, ezért tűzoltókat küldenek. A tűzoltók meg közölték, hogy nincs tűzgyújtási tilalom. Ekkor éreztem úgy, a hatóság sem az én pártomat fogja – emlékezett vissza.

A felhívás ellenére rendszeresen tüzet gyújtanak a tanösvényen

Kihátrált az önkormányzati cég

A felelőtlen fiatalok megjelenése komoly pluszmunkát és költséget jelentett András számára. Eleinte megpróbálta felvenni velük a versenyt, de a szélmalomharcban végül egyedül maradt. – Az ATIVIZIG és a DALERD komoly segítséget nyújtott, a kidőlt fákat elhordták, az összegyűjtött szemetet elszállították.

Az SZKHT egy ideig díjmentesen elvitte a szemetet, de néhány hete megvonásokra és gazdasági problémákra hivatkozva közölték, hogy a továbbiakban csak pénzért szállítják el a hulladékot. Százezer forintos irányárat mondtak, ekkor döntöttem el, hogy végleg feladom – mondta keserűen.

Hiába rakták zsákokba az ételmaradékot, esténként a táplálék után kutató rókák és a patkányok szétszedték a hulladékot

Hozzátette, a városvezetés felajánlotta, hogy egy évben egyszer ingyen elszállítja a szemetet, de ez a körülményeket ismerve csak egy szimbolikus gesztus, a tanösvény tisztán tartása napi jelenlétet igényel.

Farkas András megjegyezte, szívesen segít bárkinek, aki átvállalná a terület kezelését, de ő egyedül már nem kívánja folytatni a több évtizedes munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.