Közélet

Védett fecskék élőhelyét pusztították el Mórahalmon

Védett fecskék élőhelyét pusztították el Mórahalmon

2020. július 12., vasárnap
Védett fecskék élőhelyét pusztították el Mórahalmon

Védett parti fecskék élőhelyét pusztították el a Mórahalom II. homokbányában.A Szegedi Rendőrkapitányság természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz – írja a Délmagyar.

– Néhány nappal azelőtt láttam, hogy a használaton kívüli homokbánya növényekkel be­­nőtt homokkúpjából elvittek egy teherautónyi homokot. Me­­rőleges fal alakult ki, ahová beköltöztek a parti fecskék és néhány gyurgyalag is. 100-150 fészket készítettek, 1–2 hé­­ten belül elkezdték lerakni a tojásaikat – mondta a lapnakKrnács György természetvédelmi őrkerület-vezető. Mielőtt jelezhették volna a bányatulajdonos­nak, hogy védett madarak költöztek a homokba, még egyszer megnézte a fecsketelepet. Látta, hogy megint vittek el homokot, a fészkek 90 százaléka megsemmisült, a maradék is tönkrement. Feljelentést tett a rendőrségen, és endoszkópos kamerával megnézték a megmaradt üregeket. Találtak bennük tojást, tehát tojásostul, fiókástul vihették el a homokot. – Nem lehet nem észrevenni, hogy a fal tele van üregekkel, és 300 fecske csapong a munkagép körül – jelezte Krnács György. Elmondta: ha azt akarja a tulajdonos, hogy ne költözzenek be a fecskék a bányájába, rézsűsre kell alakítani a homokfalakat. Építkezéseken Raschel-hálóval aján­lott letakarni a függőleges homokfelületet, ha napokig nincs mozgás a területen. Ha már beköltöztek a fecskék, a fészkelőhelyet a költés időszakában, májustól júliusig nem szabad bolygatni.

(Kiemelt kép: Török János)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.