Közélet

Varázsütésre

Varázsütésre

2020. július 26., vasárnap
Varázsütésre

1945: amikor Szeged polgárai egyetlen DM-címlapból megtudhatták, milyen forradalmi változásokat hozhat az MKP!

Nyár volt, egy júliusi vasárnap, amikor a városlakók, legalábbis az érdeklődő kisebbséghez tartozók kezükbe vették a Délmagyarországot, s mint mindig, akkor is megállapíthatták: minden ugyanaz. Semmi nem változott. Az újságlapok olcsó papírra nyomattak, bántóan sötét tónusúak, szinte rosszkedvet árasztanak, persze, mit is lehet várni, amikor csak épp hogy kikeveredett az ország a pusztító háborúból, és különben is, a lapgazda, a Magyar Nemzeti Függetlenségi Front sem tehet csodát. Nem is az a dolga. Hogy pontosan mi, arról az emberek többsége nem sokat tudott. A Délmagyarország vasárnapi száma tehát (úgy-ahogy) kiolvastatott, délidőben érkezett a szokásos húsleves-rántotthús együttes, aztán a délutáni szieszta, majd készülődés a másnapra, hogy jól induljon a hét.

A hétfő újságmentes nap volt, DM nélkül telt. Ám jött a kedd, és vele a szokásos városi lap. Ezúttal meglepetés-Délmagyarország: vakító fehér papír, tökéletesen olvasható szöveg, mutatós betűk, a szokásosnál nagyobb méretben – a gyengénlátóknak kedvezve. Ami a tartalmat illeti: sok változás nincs, de a hangvétel keményebb, olykor szinte harapós, majd kiforrja magát. Ahogy kiforrta magát a lapgazda, a Magyar Kommunista Párt is, olyannyira, hogy ahányszor csak nevet váltott, mindig keményebb lett. De 1945 júliusában ennek még nem sok kézzelfogható jele volt, csak a jobb szimatúak kezdtek aggódni, a többség egyelőre csupán azt látta: lám, jött az új gazda, a kommunista párt, és – csodák csodája – egy nap alatt megújult a DM külleme. Szinte varázsütésre.

Ettől a varázsütéstől aztán megtanultak az emberek félni. Később rettegni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.