Közélet

Meghalt a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottja

Meghalt a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottja

2020. július 4., szombat
Meghalt a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottja

Jövő héten szerdán tárgyalja harmadfokon a Pécsi Ítélőtábla a Szeviép-ügyet, azonban a korábbi három vádlott helyett már csak ketten foglalnak majd helyet a vádlottak padján. Az ügy elsőrendű vádlottja, O. József ugyanis egy héttel ezelőtt elhunyt – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A lap megkeresésére a Pécsi Ítélőtábla sajtószóvivője azt mondta, a kitűzött tárgyalást megtartják, és ilyen esetekben, ha egy vádlott elhalálozik, a törvény értelmében az ellene korábban hozott nem jogerős határozatokat hatályon kívül helyezik és az eljárást vele szemben megszüntetik. Ha a büntetőügynek több vádlottja van, a többi vádlottat érintően az folytatódik. A lap szerint a Szeviép-ügy a Szegedi Törvényszéken hozott másodfokú, felmentő ítéletét a rendszerváltozás óta egyik legnagyobb bírósági botrány és közfelháborodás követte.A másodfokon ítélkező bírói tanács két tagja esetében is felmerülnek olyan körülmények, amelyek árnyékot vetnek ítélkezésük függetlenségének látszatára és ezeket nem is jelentették,az Országos Bírósági Hivatal átfogó vizsgálatot indított. Három bíró ellen fegyelmi eljárás indult, a Szegedi Törvényszék megbízott elnökét, Tárkány-Szűcs Babettet pedig menesztették.Ilyen események során az volt a legkevesebb, hogy a harmadfokú eljárás elkerült Szegedről.A Kúria döntött arról, hogy a csődbűncselekménnyel vádolt cégvezetők ügyét a Pécsi Ítélőtáblának kell harmadfokon lefolytatnia. A tárgyalást július 8-ára tűzték ki. A Csongrád Megyei Főügyészség harmadfokú eljárásban nem orvosolható eljárási hibákra hivatkozott és a másodfokú eljárás hatályon kívül helyezésére, új másodfokú eljárás lefolytatására tett indítványt.

Harmadfokú eljárásban bizonyítási cselekményre már nincs lehetőség. A történetet ismerők szerint olyan bírósági botrány után, ami a Szeviép-ügy másodfokú eljárását követte, nincs is más lehetősége a táblabíróságnak, mint hogy új másodfokú eljárásra adja vissza az ügyet. A harmadfokú eljárást az elsőrendű vádlott nem érhette meg. O. József egy hete elhunyt.Mivel jogerős ítéletet az ügyben még nem hoztak, ezértesetében az elsőfokú ítéletet, amelyben 5 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, valamint a másodfokú ítéletet is hatályon kívül kell helyezni és vele szemben a büntetőeljárást meg kell szüntetni. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.