Közélet

Különleges kisfilm készült a Tornyai-múzeum anyagaiból

Különleges kisfilm készült a Tornyai-múzeum anyagaiból

2020. július 21., kedd
Különleges kisfilm készült a Tornyai-múzeum anyagaiból

Kovács Mária (1883–1977) festőművészről készített rövidfilmet Borbás Edina hódmezővásárhelyi születésű író, televíziós szerkesztő-műsorvezető a 6. Kulturális Filmek Fesztiváljára.

A Mári, a nagy festő árnyékában című alkotás szakmai és háttéranyagát a Tornyai János Múzeum biztosította, a dokumentumfilmben Kovács Mári életét és művészetét Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai-múzeum nyugalmazott igazgatója és Szenti Tibor író, néprajzkutató mutatja be. Az idei filmverseny témája a Kárpát-medencei helyi magyar kultúra volt, így esett Borbás Edina választásra Tornyai egykori cselédjére, múzsájára, aki autodidakta módon elleste a mester ecsetvonásait és maga is (elismert) festővé vált. – Tornyai János (1869–1936) alföldi festőóriás Bús magyar sors című képét a művész önéletrajzként aposztrofálta. A magány és elhagyatottság árnyékában azonban megbújt egy fiatal nő, aki éveken át szolgálta és szerette a festőt. Egy nő, aki titokban kilépett a fénybe. Kilépett a festő árnyékából, a lila, sötét felhők alól és kifestette magából a szeretetet és a szépet – olvasható az öt és fél perces film ajánlójában. A filmversenyre nevezett alkotásokat a közönség juttathatja be a versenyprogramba, a

fesztivál közösségi média felülete

in augusztus 10-ig van mód szavazni. A Mári, a nagy festő árnyékában című film

ezen a linken

tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.