Közélet

Egyre többen csatlakoznak Európából Székelyföld ügyéhez

Egyre többen csatlakoznak Európából Székelyföld ügyéhez

2020. július 22., szerda
Egyre többen csatlakoznak Európából Székelyföld ügyéhez

Egymás után csatlakoznak a külföldi támogatók a székelyek ügyéhez, a kezdeményezés brüsszeli hivatalos felületén azt lehet látni, hogy az utóbbi napokban Európa számos országának polgárai százával írják alá az online petíciót - írja a Magyar Nemzet.

Mások mellett spanyolok, svédek, írek, németek, lengyelek és dánok állnak a székely kezdeményezés mellé, szombat óta – az anyaországi és határon túli – magyar támogatókkal együtt már több mint ezren csatlakoztak az ügyhöz. Erre pedig nagy szükség van, mert a Minority Lives Matter (a kisebbségben élők élete számít) szlogennel is kampányoló, Pesty László vezette csapat november 7-ig nem négy, hanem hét európai uniós országban is el akarja érni a jogszabályban rögzített limitet. Emellett még azt a vállalást tették, hogy újabb egymillió embert állítanak a székelyek ügye mellé. Emlékezetes, május 7-ig az online térben összegyűlt az egymillió aláírás (papír alapon 250 ezren támogatták a kezdeményezést), de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában jött össze kellő támogatás. A kampánycsapat most azon dolgozik, hogy legalább további hét országban – Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban – is sikerre vigyék az ügyet. A kezdeményezés tétje: ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.