Közélet

Mi történt volna, ha nem írjuk alá a trianoni szerződést?

Mi történt volna, ha nem írjuk alá a trianoni szerződést?

2020. június 4., csütörtök
Mi történt volna, ha nem írjuk alá a trianoni szerződést?

Szabó Pál Csaba, a várpalotai Trianon múzeum igazgatója egy néhány nappal ezelőttiinterjújábanegy sokakat foglalkoztató kérdésre válaszolt: mi lett volna, ha nem írja alá Magyarország a szerződést?

1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, amelynek következtében területe kétharmadával megcsonkították a történelmi Magyarországot. A magyarságot azóta is foglalkoztatja, hogy mi történt volna, ha nem írja alá a magyar küldöttség a szerződést. — A napokban hallottam egy történész szájából többször, hogy igen megtehettük volna, hogy nem írjuk alá. Ilyen értelemben valóban bármit megtehetünk, de 1920-ban az aláírás megtagadásának semmi realitása nem volt —mondtaSzabó Pál Csaba, a várpalotai Trianon múzeum igazgatója. A történész szerint nagyjából lehetett tudni, hogy milyen következményei lettek volna az aláírás megtagadásának.

— Nehezen értelmezhető magyar katonai erővel, teljes diplomáciai elszigeteltséggel és ilyen keretek között egy majdnem teljes mozgósítással lehetett volna számolni. A tétje az aláírásnak az volt, hogy marad-e olyan Magyarország, amely a magyar állam folytonosságát biztosítani tudja. A maradék Magyarország megszállása küszöbön lett volna és ha ez megtörténik, akkor a magyar állam léte komolyan veszélybe került volna. Az eredeti kisantat tervekben a maradék Magyarország megszállása is szerepelt, azaz a kérdés az volt, hogy a maradék Magyarországot is megszállják-e a szomszédos államok, vagy pedig rendkívül nehéz gazdasági, társadalmi, menekültügyi kulturális körülmények között a magyar állam folytonosságát a csonka ország tovább tudja-e vinni. Ebben a helyzetben 1920-ban az aláírás megtagadásának már semmilyen realitása nem volt — fejtette ki Szabó Pál Csaba. A Pestisrácok.hu oldalnak adott

teljes interjút itt nézheti meg

, amiben szóba került az is, hogy manapság is rengeteg a tennivaló, hogy a magyar társadalom nagy része kellő információval bírjon arról, mit jelentett és milyen hatása van ma a trianoni döntésnek a Kárpát-medence egészére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.