Közélet

„Botka engedi, hogy kukázzunk” – egy hajléktalan szerint Szeged a legvonzóbb városok egyike

„Botka engedi, hogy kukázzunk” – egy hajléktalan szerint Szeged a legvonzóbb városok egyike

2020. június 11., csütörtök
„Botka engedi, hogy kukázzunk” – egy hajléktalan szerint Szeged a legvonzóbb városok egyike

Egy utcán élő ember megdöbbentő dolgokat mesélt a szegedi hajléktalan-társadalomról. Elmondása szerint Szeged különösen népszerű a hajléktalanok körében, mert más városokkal ellentétben itt "szabadon lehet kukázni" és ez a polgármesternek köszönhető.

Farkastörvények az utcán

A fedél nélküli férfi elmondta, Szeged városrészeit leosztották a hajléktalanok egymás között. Szigorú szabályok vannak, ha valaki megszegi azokat, pórul járhat. – Mindenkinek megvan a maga területe, ha este másnak a környékén kukáznék, ketten-hárman megvernének, vagy megszúrnának. Vannak bizonyos íratlan szabályok, amiket be kell tartani a túlélés érdekében – avatott be minket az utca „törvényeibe”.

Szeged vonzó célpont a hajléktalanok számára, mert "Botka engedi azt, hogy lehet kukázni"

A hajléktalan elmondása szerint Magyarországon három városban: Miskolcon, Pécsett és Szegeden engedik kukázni az utcán élőket. Szeged különösen nagy vonzerővel bír a hajléktalanok számára, mert itt "Botka engedi azt, hogy lehet kukázni, magyarán mondva". Ez szó szerint így hangzott el az interjú alatt, itt meg is lehet hallgatni:  

  Nyilván a polgármester nem személyesen ment oda minden utcán élőhöz és biztatta őket a guberálásra. Arról van szó, hogy az utcán élők között elterjedt a hír az országban, hogy Szegeden "jól bánnak velük", és nemcsak az önkormányzat, hanem a rendőrség is. Éppen ezértsokan a börtönből való szabadulásuk után sem mennek haza, hanem inkább Szegeden maradnak. – Pesten nem lehet már megélni az utcán, Szegeden viszont igen.

Akik a Csillag börtönből szabadulnak, nem mennek már vissza a saját városukba, mert itt relatíve jó pénz van az utcán

– indokolta a város népszerűségét. A férfi beszámolója szerint Hódmezővásárhelyen sokkal szigorúbban kezelik a guberálást, mint Szegeden. – Voltam Hódmezővásárhelyen, ahogy elkezdtem kukázni rám hívták a rendőröket és azonnal bevittek. Szegeden a rendőrök és közteresek nem csinálnak ebből problémát, hacsak nem szórod szét a kukából a szemetet. Én sosem szoktam – ecsetelte.

Így működik a koldusmaffia

Számtalan cikket írtunk már a belvárosban garázdálkodó koldusmaffiáról. A hajléktalan most beavatott minket a bérkoldulás menetébe. Beszámolója szerint a „hiénák” lakást és élelmet biztosítanak a szegény sorsú embereknek, de nem ingyen. – Kapnak szállást, meg naponta két darab kiflit, cserébe viszont egész nap az utcán kell koldulniuk, ha pedig nem szedik össze a kellő pénzt, veréssel lakolnak érte – mesélte.
Veréssel fenyegetik a bérkoldusokat Szegeden (Fotó: Archív)

Rablások a szállón

A hajléktalan szerint áldatlan állapotok uralkodnak a hajléktalanszállókon és a nappali melegedőkön: ha nem figyel valaki, azonnal kifosztják a többiek. – Eddig összesen kétszer voltam a szállón. A második alkalommal zuhanyzás közben kiraboltak, a nehezen összegyűjtött pénzem sose került elő. Az utca biztonságosabb – osztotta meg tapasztalatait. (Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.