Közélet

Szükség esetén katonák és nővérek költözhetnek a szegedi kollégiumokba

Szükség esetén katonák és nővérek költözhetnek a szegedi kollégiumokba

2020. március 12., csütörtök
Szükség esetén katonák és nővérek költözhetnek a szegedi kollégiumokba

A hallgatók kiköltözése nem csak a megelőzés miatt szükséges.

Az SZTE az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében elrendelte, hogy

minden magyar állampolgár hallgatónak március 13-ig ki kell költöznie a kollégiumokból és haza kell utaznia.

A külföldi diákok részére a kollégiumi lakhatást az egyetem továbbra is biztosítja. A kiköltözés elrendelése után a legrövidebb időn belül az ott lakókat kollégiumi gyűlésen tájékoztatták a kiköltözés menetéről. Hallgatóktól kapott információk szerint a az újszegedi Madzsar József kollégiumban a tájékoztatón elhangzott,

hogy a megelőzés mellett azért is kell kiköltözni, mert a vírus továbbterjedése esetén ha szükséges, akkor katonákat és nővéreket költöztetnek az intézménybe. Ezt az információt telefonos megkeresésünk után megerősítette az egyik dolgozó is. Ebben a kollégiumban arra kérték a hallgatókat, hogy a legrövidebb időn belül hagyják el a szobáikat és költözzenek haza.

Szintén hallgatóktól kapott információk szerint a Béke kollégiumot akár 3 hónapra is bezárhatják, de a meghozott intézkedések biztosan érvényben maradnak a veszélyhelyzet idejére. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtök azt mondta, hogy a kormány arra készül, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lehet a szerdán meghirdetettveszélyhelyzetintézkedéseire. Az egyetem mindezek mellett arra kéri a hallgatókat, hogy lehetőség szerint ne utazzanak külföldre. Az SZTE nem tudja garantálni a Magyarországra való visszautazás feltételeit, így külföldön maradásuk a tanulmányi kötelezettségeik teljesítésére is kihathat.

Azok, akik nem tudják megoldani a kollégiumból való kiköltözést, a rektorhoz fordulhatnak kérelmük egyedi elbírálása céljából.

Azok a hallgatók, akikkel beszéltünk azt mondták, hogy a kollégisták megértően fogadták az intézkedést és azt a legrövidebb idő alatt teljesítik is. Azok a diákok, akik nem tudják megoldani a diákmunkájuk, vagy egyéb kötelezettségük miatt a hazaköltözést, elsősorban barátoknál, ismerősöknél keresnek ideiglenes szállást, de mint mondták, az összefogás a tanulók között jól működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.