Közélet

Szétrepedezett járdák keserítik a gyalogosokat Szegeden

Szétrepedezett járdák keserítik a gyalogosokat Szegeden

2020. március 2., hétfő
Szétrepedezett járdák keserítik a gyalogosokat Szegeden

Az úttestek mellett a járdák állapota is sok esetben kifogásolható Szegeden. A belváros utcáit járva a leggyakoribb probléma, hogy a fák gyökerei feltörik a betont, de sok helyen találkozhatunk hiányos burkolattal is.

Biciklisek, gyalogosok, orra ne bukjatok!

A vizsgált útszakaszok közül kezdjük talán a legforgalmasabbal, az Oskola utcával, amelynek veszélyességére többször is felhívták már a figyelmet az autósok és a kerékpárosok. A biciklisek szerint a probléma forrása az, hogy a Belvárosi hídra vezető kerékpársávot gyakran nem veszik figyelembe a gépjárművel közlekedők, és ez sokszor veszélyhelyzetet teremt. Az autósok úgy vélik, gyakran ész nélkül tekernek le a hídról a bringások és ezért kell fokozott figyelemmel közlekedniük az Oskola utcában. A közlekedési viszályba beszállhatnának a gyalogosok is, ugyanis az utca járdájának minősége hagy némi kívánnivalót maga után. A toldozott-foldozott, berepedezett, lyukas aszfalt esténként akár balesetveszélyes is lehet, hogyha nem figyel oda a járókelő. Arról nem is beszélve, hogy - mint képünkön is látható - esős időben megáll a lyukakban a víz.

Csongrádi sugárúti Grand Canyon

– Lehet, hogy ide kellene építeni a harmadik hidat – élcelődött egyik olvasónk, aki felhívta figyelmünket a Csongrádi sugárút járdájának minőségére. A szóban forgó útszakasszal kapcsolatban többen is panaszkodtak már. A legtöbb olvasónk szerint az egykori Diófa környékén a legkritikusabb a helyzet. Sőt, a környékbeliek gyakran már kisebbfajta kanyonként tekintenek a járdán jelentkező résekre és repedésekre. – Gondolkodtam már azon, hogy turistalátványosságnak kellene titulálni ezt a repedést. Ez lehetne a szegedi Grand Canyon – humorizált olvasónk.

A természet ereje

A szegedi belváros egyik különleges része a zsinagógát körülölelő, magas fákkal tarkított kis utcák hálózata. Igazi múlt század eleji érzése támad az embernek, amikor arra jár. A múltba révedés során azonban alaposan figyelnünk kell, hogy hova lépünk, mert a terebélyes fák gyökerei a legtöbb helyen már kikezdték a betont. A zsinagóga tőszomszédságában, a Hajnóczy utcában csúcsosodik ki legjobban a probléma. A megpúposodott beton az autósokat is nehéz feladat elé állítja parkolás szempontjából, de a gyalogosoknak is fokozott figyelemmel érdemes sétafikálniuk ezeken az utcákon.

Szentháromság utca, az állatorvosi ló

Ha egy fotóval kellene illusztrálni, hogy mi a leggyakoribb probléma a szegedi járdákkal, akkor azt a Szentháromság utcában érdemes készíteni. Az utca nagyszabású rekonstrukciós munkálatokon esett át az elmúlt évben. A felújítás során újraaszfaltozták az úttestet, valamint a járdák szélén kiskerteket létesítettek, amelyekkel többnyire csak a gond volt eddig. Magával a járdákkal viszont nem törődtek. Így fordulhatott elő, hogy az ilyen és ehhez hasonló réseket a mai napig lehet találni a Mátyás-templom környékén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.