Közélet

Operatív törzs: az országban mind a hét tesztlaboratórium éjjel-nappal működik

Operatív törzs: az országban mind a hét tesztlaboratórium éjjel-nappal működik

2020. március 29., vasárnap
Operatív törzs: az országban mind a hét tesztlaboratórium éjjel-nappal működik

Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos vasárnap online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kórházparancsnokok vasárnap kapják kézhez megbízólevelüket és ezután kezdhetik meg működésüket. Elsődleges feladatuk a készletgazdálkodási szabályok, valamint az információ áramlás biztosítása lesz, valamint az objektumok védelme. Munkájukkal tehermentesítik a statisztikai adatszolgáltatásban az egészségügyi dolgozókat – fűzte hozzá. Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte,hogy újabb 65 magyar állampolgárnálmutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg. Ezzel 13-ra emelkedett a vírusban elhunytak száma. Átlagéletkorul 69 év. Jelenleg 14 beteget ápolnak intenzív osztályon Kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelen pillanatban 14-en szorulnak intenzív kezelésre. Közölte, hogy az országban mind a hét laboratórium éjjel-nappal működik, nincsenek elmaradások. Eddig összesen 12,148 vizsgálatot végeztek.

A koronavírus tünetei a láz, száraz köhögés és fáradság, izomfájdalom, hidegrázás. A betegség ritkán jár váladékképződéssel járó köhögés – mondta. Egészséges személyeknél néhány nap alatt lezajlik a betegség, de fontos, hogy ők is kötelezően maradjanak otthon, családtagjuktól elkülönülve. Az elmúlt napok kormányzati intézkedéseit értékelve elmondta, hogy azok szigorításokat tartalmaznak és azt javasolta, hogy mindenki tartsa be ezeket a rendelkezéséket, és maradjanak otthon és csak szükség esetén menjenek nyilvános helyekre.

Kiemelte, hogy

rendelkezésre állnak a kapacitások így az ágyak, az orvosok és a gyógyszerek is.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy vannak pozitív leletet produkáló egészségügyi dolgozók, ők és családtagjaik is karanténban vannak. Elkészült egy eljárásrend, amelyen keresztül besorolják az egészségügyben dolgozókat, hogy mennyire kitetettek a kockázatoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.