Közélet

Megerősített és hivatalos: Rovó László rektor lett fertőzött

Megerősített és hivatalos: Rovó László rektor lett fertőzött

2020. március 22., vasárnap
Megerősített és hivatalos: Rovó László rektor lett fertőzött

Lapunknak sikerült elérni az SZTE rektorát, aki megerősítette, ő az, akinél diagnosztizálták az új koronavírust.

"Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében. A hír igaz. Egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vettem részt Dél-Tirolban a hónap elején, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkeztem haza. Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra - írta nekünk a rektor.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel

- állítja Rovó. Mindemellett a hazaérkezésemet követően végzett orvosi munkám steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tettem volna ki - magyarázta a rektor.

"Miután észleltem magamon a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtettem a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok"

- közölte, hozzátéve, hogy "bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőle teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem állt".

B. Nagy László önkéntes karanténban van

Elértük B. Nagy Lászlót is, aki azt mondta, családjával jó ideje önkéntes karanténban vannak, eddig senki nem produkált semmilyen tünetet, jól vannak. Ez azért érdekes, mert B. Nagy ott volt azon az ünnepségen, amelyen Rovó László is.

Kübekháza lépett

UPDATE: Szóba került Rovó rektor esete is az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján

A videón 20:20-tól. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, elvégezték a szükséges kontaktkutatásokat Szegeden. Több mint 120 mintavétel történt, és az érintettek házi karanténban vannak, de még mindig tartanak a vizsgálatok. https://www.youtube.com/watch?v=ttWBCefiPHQ

UPDATE: Etikai vizsgálatot akarnak indítani

A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben – jelentették be közleményükben. Az eljárás elindítását azzal indokolják, hogy Rovó Lászlónak mint orvosnak, tanszékvezetőnek, rektornak és az SZTE Koronavírus Operatív Bizottság vezetőjének külön figyelemmel kellett volna lennie az etikai kódex vonatkozó pontjaira.


Szerkesztőségi megjegyzés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.