Közélet

Helyére került az első kishajó-kikötő a Partfürdőn

Helyére került az első kishajó-kikötő a Partfürdőn

2020. március 31., kedd
Helyére került az első kishajó-kikötő a Partfürdőn

A Partfürdőn az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása a végéhez közeledik. A 300 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló projekt célja a jelenleg is többfunkciós turisztikai terület vonzerejének fejlesztése a Tiszához kötődő aktív turisztikai szolgáltatások – vízi turizmus és horgászturizmus – feltételeinek kialakításával. A projekt első elemeként a vízpart újult meg. A II. ütemben egy új közforgalmú kishajó-kikötő létesül, amely 48 kishajó kikötését biztosítja és tartalmaz egy 300 négyzetméter alapterületű vízi pihenőhelyet egy 40 négyzetméteres büfével.

A Partfürdő turisztikai szolgáltatásainak bővítése című projekt keretében megvalósuló úszóműves kikötő acélszerkezeti munkái idén januárban befejeződtek, megtörtént a váz vízre tétele. Az elmúlt két hónapban elkészült az úszómű faburkolata, helyére kerültek a korlátok, az elektromos és gépészeti munkák is befejeződtek. Az úszómű a mai napon vízi úton kerül szállításra végleges helyére, a Partfürdő előtti partszakaszra. Ezt követően autódaru végzi majd az úszómű parthoz történő rögzítést biztosító bejáróhíd és a két darab támrúd elhelyezését. A következő két hétben kerül sor az úszómű komplett összeszerelésére – közüzemek összekapcsolása a parton kiépített hálózattal, ponyva felszerelése, büfé berendezése. A központi móló alapját alkotó 27,4 m x 11,0 m méretű acél úszóműhöz kapcsolódnak az egyenként 2,0 x 12,0 m-es kishajó kikötő mólók, amelyek összekapcsolása is a napokban történik meg, a parttal párhuzamosan, egyik oldalon 5 db, a másik oldalon 3 db egység kerül összeépítésre. Az összesen 96 m hosszú kikötőállásoknál 48 db kishajó kikötésére nyílik lehetőség, mely a jövőben 72 férőhelyesre bővíthető.

Az úszóműre a kerülete mentén egymásra ellentétes irányú hullámformát szimbolizáló horganyzott acél rácsos tartó felépítmény kerül. A tartóvázra vízszintes állású akácfa árnyékoló lamellák kerülnek rögzítésre. A 301,4 m 2 alapterületű, 80 főt befogadó, fa padlóburkolattal ellátott területen kap helyet a vendéglátásra alkalmas 40 m 2 alapterületű büfé. A hőszigetelt könnyűszerkezetes felépítményben egyszerű ételek elkészítésére alkalmas konyha is kialakításra kerül.

A projekt keretében egy kisebb, 6 m x 4 m-es úszómű is telepítésre kerül. Az úszómű kialakításánál figyelembevételre kerül, hogy az úszóművet mozgásukban korlátozott személyek is igénybe veszik. A fedélzetet körben korlátok szegélyezik. A projekt kiemelt célja a Tisza mint helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező természeti adottság turisztikai célú, hasznosításának fejlesztése. A projekt eredményeként Szeged belvárosában egy vízparti fürdőt, rendezvényteret, kempinget, kikötőt és horgászhelyet magában foglaló rekreációs szabadidőpark komplexum valósul meg, a gyógy- és termálfürdővel egybeépített hotel szomszédságában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.