Közélet

Félmilliós bírságot kapott egy illegális szemetelő Szegeden

Félmilliós bírságot kapott egy illegális szemetelő Szegeden

2020. március 3., kedd
Félmilliós bírságot kapott egy illegális szemetelő Szegeden

A Szeged közelében található Salakos-csatorna partjára hordta illegálisan a szemetet egy illető, azonban egy helyi horgász bejelentése alapján a rendőrség felkutatta a tettest és ötszázezer forintra bírságolta, valamint kötelezte a terület kitisztítására – olvasható a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének Facebook-oldalán.

– A Salakos-csatorna partjára illegálisan kihordott szemét tulajdonosának felderítését kezdeményeztük egy helyi horgász bejelentése alapján. Az átadott információk birtokában az illetékes rendőrkapitányság a szemetelőt lakhelyén felkutatta és 500 000 Ft-ra bírságolta, továbbá kötelezte a terület kitisztítására, amely azóta meg is történt – olvasható a bejegyzésben. Az esettel kapcsolatos kérdéseinket továbbítottuk a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. Nem ez volt az egyetlen súlyos vétség, amelyre fényt derített a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége. A Facebook-posztból kiderül, hogy a Tiszai Vízirendészet állományával együttműködve február 20-án gereblyéző személyeket értek tetten Szegedtől nem messze – a Tisza folyóhoz tartozó – Vesszős-kubik területén. A tiltott halfogási módszert alkalmazó személyek méretes csukákat, busákat és kárászokat zsákmányoltak a kubik alacsony vízteréből.

Mi az a gereblyézés?

A gereblyézés 2004 májusától bűncselekménynek minősül és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető –

olvasható az uj.horgasz.hu-n.

A gereblyézés hármashorgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki brutálisan a partra vagy csónakba. Főleg fehér és pettyes busára szoktak így orvhorgászni és a horgokhoz még egy nagyobb ólmot is erősítenek, hogy minél mélyebbre ússzon.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.