Közélet

A veszélyhelyzet ellenére továbbra is egyoldalúan tájékoztat Botka László

A veszélyhelyzet ellenére továbbra is egyoldalúan tájékoztat Botka László

2020. március 12., csütörtök
A veszélyhelyzet ellenére továbbra is egyoldalúan tájékoztat Botka László

A szerda délután 2 órakor kihirdetett veszélyhelyzet óta (sem azt megelőzően) egyetlen hivatalos tájékoztatást sem kapott lapunk a Polgármesteri Hivataltól.

Azt már megszoktuk, hogy a szegedi önkormányzat "elfelejt" meghívót küldeni nekünk városi rendezvényekre, nem válaszolnak kérdéseinkre, nem válaszolnak közérdekű adatigénylésre - egyáltalán hallgatnak mindenről, ami érdekelhetné a szegedieket és az olvasókat. Az alig olvasott propagandalap, a szeged.hu azonnal értesül a polgármester és az önkormányzat minden lépéséről - nem is csoda, mivel a munkatársak többsége valószínűleg Botka László sajtócsapatában is dolgozik. Mindezek ellenére tegnap, amikor lehetett sejteni, hogy vészhelyzetet hirdetnek Magyarországon, tárcsáztuk a Polgármesteri Hivatal számát és a polgármesteri sajtóirodát kapcsoltattuk. Ott meglepetésünkre nem a polgármester sajtófőnöke jelentkezett, hanem Dombai Tünde, a szeged.hu újságírója. Arra kértük, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel mielőbbi tájékoztatást adjanak arról, hogy milyen intézkedéseket terveznek bevezetni. Levélben kérték, hogy küldjünk kérdéseket, ezt meg is tettük. Így:

Vártuk a választ, de hiába. Délután 2 órakor a Kormányinfón bejelentették a veszélyhelyzetet, ami az önkormányzatoknál is komoly felelősséggel jár és a különböző kötelező intézkedések mellett a lakosság tájékoztatása a legfontosabb. Ezt mindamellett, hogy az önkormányzat oldalán is meg kell tenniük, a sajtót is kötelező értesíteniük.

Csütörtökön délelőtt 10 óráig 0, azaz nulla darab levelet kaptunk a Polgármesteri Hivatalból és a szegedi önkormányzattól.

Csupán az Szegedi Közlekedési Társaság küldte el levelét arról, hogy a veszélyhelyzet idejére megszünteti az első ajtós felszállást. Már szerdán és csütörtökön is folyamatosan figyeltük a szegedvaros.hu oldalt, ami a város hivatalos oldala. Ott ez a kép fogadja a látogatókat:

Elkezdtük keresni az információkat a koronavírusról, a meghozott intézkedésről. Végül 4-5 kattintás után megtaláltuk az egyik aloldal szélén. Így:

Ott a jobb sarokban eldugva. Ott már csak két kattintás és rögtön hozzájutunk ahhoz az információhoz, amit Botka László polgármester tegnap délután 4 órakor saját közösségi oldalán osztott meg.

Emellett a város nem hivatalos, de címében megtévesztő és a propagandát bőszen terjesztő házi sajtótermék, a szeged.hu

két közleményt is megosztott, ami a polgármesteri hivataltól érkezett. A szeged.hu Facebook-oldalának 18 ezer követője van, Botka László polgármester 60 ezer követővel bír ugyanott, míg lapunk mindamellett, hogy a legolvasottabb sajtótermék a városban, 43 ezer követővel van jelen a Facebookon. Ha csak ezeket a számokat nézzük, akkor is erősen véleményes a tájékoztatás hiánya. Mint írtuk, már megszoktuk, hogy a szegedi önkormányzat semmibe veszi a tájékoztatás alapszabályait, de a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben mégiscsak elvárható lenne, hogy az önkormányzat ne válogasson egyoldalúan médium és médium között, hanem minél szélesebb körben próbálja informálni a szegedieket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.