Közélet

Visszaél Szeged nevével az önkormányzat

Visszaél Szeged nevével az önkormányzat

2019. július 8., hétfő
Visszaél Szeged nevével az önkormányzat

Baloldali trolloldallá züllött Szeged honlapja. Magyarország húsz legnagyobb városának internetes oldalait átböngészve kijelenthető, hogy a szeged.hu tipikusan az állatorvosi ló esete. A közpénzből üzemeltetett honlapotpropagandaszagú hírportállá silányították, ahelyett, hogy közérdekű információkkal töltenék fel.

Ahhoz, hogy megértsük a történetet, egészen

1997-ig kell visszamennünk

. Akkor ugyanis a domain-regisztrációs szabályzat még lehetőséget adott a települések neveivel azonos webcímek lefoglalására, nem csak a települések számára. Ezt kihasználva a szeged.hu internetes azonosítót az Axelero Tiszanet Rt. regisztrálta is, majd 2000-ben eladta a Médiaweb Kft.-nek. Szeged városának önkormányzata a szeged.hu foglaltsága miatt a szegedvaros.hu címen nyitotta meg hivatalos honlapját 2001-ben, majd 2008-ban a Regisztrációs Döntnöki Tanácshoz fordult, mert a szabályzat módosult, és a városok, falvak - magyar és idegen nyelvű - megnevezésével megegyező domainnevek bejegyzését csak az adott település számára engedélyezte. A tanács 2009 áprilisában a domain használatával és kezelésével kapcsolatos tényeket megvizsgálva úgy döntött, hogy a webcím kezelésére Szeged városa jogosult, és elrendelte annak átruházását a település számára. A Médiaweb Kft. fellebbezett, de márciusban a jogerős bírósági ítélet helybenhagyta a tanács határozatát. 2009-cet írjuk tehát, amikor az önkormányzat tulajdonába került a szeged.hu, amit először átirányítottak a szegedvaros.hu-ra, de ez nem tartott sokáig. Nagy Sándor alpolgármester akkor

a delmagyar.hu-nak azt nyilatkozta

, hogy a tervek szerint a szegedvaros.hu megmarad önkormányzati portálnak, a közgyűlések témáival, beruházások ismertetésével, a szeged.hu pedig „civilebben" szólna a városról, többek között az ide érkező vendégeknek lennének rajta információk.

Nem telt el sok idő, néhány hónap múlva el is indult a szeged.hu, de ahelyett, hogy az önkormányzat közérdekű célok szolgálatába állította volna, valami egészen furcsa jelenséget kezdett el nevelgetni, ami mára már az állatorvosi ló tipikus esetévé nőtte ki magát.

A szeged.hu-t jelenleg a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. üzemelteti, és nem Szeged város hivatalos honlapja. Nem is azzal van a baj, hogy ki üzemelteti, hanem, hogy milyen tartalmakat töltenek fel rá. Átböngészve a húsz legnagyobb vidéki város hivatalos önkormányzati oldalait kijelenthető, hogy egyik városban sem tapasztalni olyat, mint amit Szegeden. Az összes, általunk átnézett városi honlapon a közérdekű információk, hírek, a városlakókat érintő legfontosabb tudnivalók kapnak központi helyet, és nem pedig a meglehetősen egyoldalú, propagandaszagú vagy akár lejárató hangnemben íródott anyagok.

A szeged.hu-t az önkormányzat 2009-ben a város szolgálatába állíthatta volna, ahelyett viszont baloldali propagandaportállá alakította. Az oldal egyértelműen baloldali érzelmű, a Fidesz rossz fényben feltüntetése pedig úgy tűnik, a kezdetektől fogva célkitűzés volt.

Csak az utóbbi pár nap híreiből válogatva:

A Fidesz támadása folyamatos a szeged.hu-n
A baloldali hírek tálalása mindig rózsaszín
A független Nemesi Pál polgármester-jelöltet is rendszeresen kikezdik, és próbálják őt fideszesnek beállítani

A szeged.hu nem közérdekű információkkal látja el a helyi lakosokat, hanem sajátos szerkesztésű országos hírekkel és külföldi eseményekről szóló tudósításokkal bombázza a szegedieket. Arról nem is beszélve, hogy a turisták is egyből ezzel az oldallal találkoznak és nem pedig a szegedvaros.hu-val, mert a Google keresője a szeged.hu-t rangsorolja előrébb.

A kormány minden lépését kritizálja a szeged.hu
A bulvárhírektől sem riadnak vissza a szerkesztők

Egészen elképesztő hírfolyamot produkál nap mint nap a szeged.hu, olyat, amilyenre máshol nem nagyon van példa.

A vidéki városok közül a húsz legnagyobb - Szegedet kivéve - közérdekű célokra használja a település megnevezésével megegyező domaint, nem pedig szubjektív szerkesztésű hírportállá alakította. Így néz ki például a debrecen.hu:

Ez fogadja a pecs.hu látogatóit:

Ezekkel ellentétben, ha valaki feltéved a szeged.hu-ra, ez a látvány tárul elé:

A szeged.hu egyoldalú ténykedését bizonyítja, hogy Botka László szocialista polgármester Facebook-oldalát reklámozzák, és ezt még az impresszumban is feltüntetik. Abban az impresszumban, ahol az is szerepel, hogy a szeged.hu Szeged Megyei Jogú Város oldala, ami akár igaznak is tűnhet, mert ők birtokolják a domaint, de a hivatalos honlap a

szegedvaros.hu

, így az impresszumban tett kijelentés minimum félrevezetően hangzik.

A törvény nem rögzíti, hogy az önkormányzatoknak milyen célokra kell használni a település megnevezésével megegyező domainneveket, így a szegedi önkormányzat megteheti, hogy propagandaszagú hírportállá silányítja a szeged.hu-t, a kérdés már csak az:

Miért teszik ezt, miért élnek vissza a város nevével, és miért nem adják vissza a szeged.hu-t a szegedieknek?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.