Közélet

Sebestyén Márta lett a szegedi papucs első jószolgálati nagykövete

Sebestyén Márta lett a szegedi papucs első jószolgálati nagykövete

2020. február 11., kedd
Sebestyén Márta lett a szegedi papucs első jószolgálati nagykövete

A szegedi papucs egyike azon kulturális értékeinknek, amit nemcsak szoros pátriájában, hanem szerte az országban, sőt azon túl is is ismernek, ennek ellenére a papucsos mesterség fennmaradásáért még sokat kell tenni. A szegedi papucs népszerűsítéséért és a kereslet növeléséért 2020-tól a papucsnak jószolgálati nagykövete is lesz.

A hétvégén tartották a II. Szegedi Papucs napját a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol rendhagyó papucs-divatbemutató, konferencia, hímzésbemutató és papucsos mesterek bemutatkozója mellett a szegedi papucsot a XXI. században bemutató kiállítás is nyílt, amely év végéig látható.

A Szegedi Papucsért Alapítvány által szervezett konferencián reményteli eredményekről számoltak be, többek között arról, hogy 2019-ben 65000 látogató találkozhatott a Mesterségek Ünnepe kiemelt témájaként a papuccsal, valamint az év során 24-en tanulták meg a papucshímzés fortélyait a 2019-ben Népművészet Mestere díjat nyert Fetter Ferencnétől, így a papucshímzés mesterségének már alakul az utánpótlása.

A papucs iránti érdeklődés is láthatóan növekszik, egy pályázatnak köszönhetően fiatal iparművész hallgatók fordultak a papucs felé ihlető forrásként, Attalai Zita cipőtervező és Sallay Tibor papucsos mester újszegedi papucsai pedig New Yorkot és Pekinget is megjárták. További bizakodásra ad okot, hogy az új szakképzési törvény szerint lehetőség lesz hivatalos formában is a papucskészítés elsajátítására. A konferencián jelentette be Szögi Csaba elnök, hogy a papucs népszerűsítéséért az alapítvány elindította a szegedi papucs jószolgálati nagykövete programot, olyan személyt kér fel nagykövetnek, aki a művészetek, a közművelődés vagy a tudomány kiemelkedő alakjaként nagy ismertséggel rendelkezik, amit felhasznál arra, hogy felhívja a figyelmet a szegedi papucs közel fél évezredes hagyományára és a hagyományra épülő innovációra, a XXI. században való megmaradására. A jószolgálati nagykövet két szegedi papucsot választhat magának, egy hagyományosat és egy újragondoltat, amelyet határon innen és túl az általa választott kiemelkedő eseményeken visel. A papucsok egyediek és a jószolgálati nagykövet lábára készülnek. Az újragondolt papucsot Attalai Zita Ferenczi Noémi-díjas iparművész tervezte, Sallay Tibor papucskészítő kollaborációjával, aki a hagyományos szegedi papucsot is készíti. A papucsokat a jószolgálati nagykövet ajándékba kapja, így az egy éves szolgálat után is viselheti.

A Szegedi Papucsért Alapítvány első jószolgálati nagykövetének a Liszt Ferenc-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas Sebestyén Márta népdalénekest választotta. Az este a Szegedi Népviseletes Bállal zárult, ahol a résztvevők népviseletben vagy annak újratervezett verziójában jelentek meg, természetesen többek lábát szegedi papucs díszítette.

Sebestyén Márta születése óta a zene bűvöletében él édesanyja révén is, aki zenepedagógus, Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban tette le az érettségi vizsgát, ezt követően a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ám az éneklés miatt félbehagyta tanulmányait. Világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermekben lép fel, hazánk igazi kulturális nagykövete. Számos magyar terület népdalait énekli, de előadói palettáján szerepelnek más népek dalai is, az összes európai nép nyelvén énekel népdalokat. Számos elismerése között olyan nemzetközi díjakkal is rendelkezik, mint a Művész a békéért UNESCO-elismerés, Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal, az Olasz Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, a Bolgár Kultuszminiszter pedig a bolgár kultúra népszerűsítéséért tüntették ki. Tulajdonosa az Inter-Lyra díjnak, amelyet egy független nemzetközi zsűri döntése alapján adnak át, az eddigi díjazottak között José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Al di Meola, Kobayashi Ken-Ichiro neve is szerepel. Az ő énekét halljuk a Golden Globe és Oscar-díjas Az angol beteg c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzenei albumán is. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.