Közélet

"Akinek olyan az adottsága, szereti is megmutatni"

"Akinek olyan az adottsága, szereti is megmutatni"

2019. november 9., szombat
"Akinek olyan az adottsága, szereti is megmutatni"

Két szegedi divattervező, Patik Eszter és Horváth-Kriska Hajnalka munkáját is beválogatták az év menyasszonyi ruhája pályázatra. A 84 induló közül a két szegedi bejutott a top 15-be. Horváth-Kriska Hajnalka 15 éve végzett a Szegedi Divatiskolában. Dolgozott Budapesten, majd - szülés miatt kihagyást követően - immáron Szegeden működtet saját vállalkozást.

- Egy va­­riálható ruhát tervezett és azzal is nevezett be a versenybe. A menyasszonyi ruhákat sokan évtizedekig őrizgetik a gardróbban, nem az a jellemző, hogy többször is felvegyék. Ezzel a hagyománnyal szakít az Ön által tervezett ruha? Mit kell tudni erről a különleges viseletről?

- Igen, ez így van, mindig arról álmodoznak a hölgyek, hogy saját gyerekük vagy unokájuk is fölveszi majd, de általában ez nem így szokott történni. Pont ezért gondoltam, hogy ki lehetne használni a ruhát egyéb alkalmakkor is, akár a kis alsó csipke miniruhát, amit később mondjuk egy szilveszterre is fel lehet venni. Alapvetően a lakodalomban is leveheti a menyasszony az uszályos tüllszoknyát, amibe azért valljuk be, nem túl kényelmes táncolni, ülni, jönni-menni, és még akkor is szép megjelenést biztosít. Nagyon szeretek praktikusan gondolkodni, újragondolva tervezni, tehát, hogy ne csak egy alkalomra lehessen egy ruhát felvenni, hanem akkor már használja ki az illető, ha már ennyi pénzt, energiát belefektetni. Jött ez a pályázati lehetőség, és úgy döntöttem, hogy megragadom.

(fotó: delmagyar.hu)

- Mennyi időbe telt, mire elkészült a pályamunka?

- Mivel egy megadott (36-os) méretre kellett elkészíteni a ruhát, nem kellett a menyasszonynak próbára járnia, de így is több hetet vett igénybe. Nyilván, ha megrendelésre készítek ruhát, az hosszabb folyamat, akár hónapokba is beletelhet.

- Milyen volt a felhozatal a kiállításon, beszélhetünk-e trendekről a menyasszonyi ruhák tekintetében? És, ha igen, mit lehet elmondani az utóbbi évek változásairól?

- Ez egy érdekes kérdés, hogy mi a trend és hogy milyen pályamunkák voltak jelen a kiállítson. Nagyon vegyes volt a kép, voltak még óriási, abroncsos ruhák is, amik talán már mennek ki a divatból, bár, ha meg gyönyörű, akkor bele lehet szeretni. Nagyon sok volt az egyszerű vonalvezetésű ruha. A trend nagyon sokrétű, de még mindig nagyon divatos a csipke és a tüll.

- Az utcai viseletben láthatjuk, hogy teret hódítanak a kivágott, lukas, szaggatott ruhák, és azt is láthatjuk, hogy a hölgyek előszeretettel mutatnak meg magukból minél többet? Ez trend jelen van a menyasszonyi ruhák estében is?

- Ez így igaz, bár ebbe a szakadt vonalba szerencsére még nem ment el a trend. Nagy divat most az illúzió tüll nevezetű anyag, ami olyan színű, mint test vagy a bőr. Elég merész dekoltázsokat, kivágásokat lehet ezzel kreálni, és bizony, akinek olyan az adottsága, szereti is megmutatni.

- Most először nevezett hasonló versenyre, szerepel a tervek között a folytatás?

- Évtizedekkel ezelőtt a Magyar Divat Intézet szervezésében volt már hasonló megmérettetés, de annak vége lett. A mostani versenyt először írták ki, nyilván ha lesz alkalom máskor, akkor nagyon szívesen neveznék, ez egy érdekes lehetőség volt számomra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.