Közélet

Járatsűrítést szeretnének a subasai lakosok - az önkormányzat homokba dugja a fejét

Járatsűrítést szeretnének a subasai lakosok - az önkormányzat homokba dugja a fejét

2019. július 24., szerda
Járatsűrítést szeretnének a subasai lakosok - az önkormányzat homokba dugja a fejét

A subasai lakosok keveslik az óránkénti egy buszjáratot, ami a Sziksósfürdőről a város felé közlekedik. Szerintük az is problémát jelent, hogy általában szólóbuszokat indítanak, amiben heringmódjára összezsúfolódnak az utasok. A helyiek aláírásgyűjtéssel is próbálkoztak már, mindhiába: az önkormányzat nem foglalkozik a kérdéssel.

A Szegedi P10 blog posztolt a Facebookon egy fotót, amelyen jól látható, hogy az egyik Sziksósfürdőtől a városba tartó busz csordultig megtelt. A bejegyzésben megemlítik, akkora volt a tömeg, hogy alig bírtak a megállókban újabb utasok felszállni.

„Nyomorognak az utasok a tisztességgel megfizetett bérletük árán, olykor levegő sincs a buszokon, a sofőrök rendszerességgel beszélgetnek vezetés közben, míg körülbelül 50 emberért felelnek. Csupán annyi kérésem lenne, hogy az arra járó buszok száma legyen mondjuk egy órában kettő, ezért kicsit könnyebb lehessen az utazásunk” – olvasható a bejegyzésben. A Facebook-poszt vírusszerűen terjedt az utóbbi hetekben és közel 40 ezer emberhez eljutott. A téma komoly vitát generált az egyik legnépszerűbb Facebook-csoportban, a Szegeden láttalakban is.

 

Három viszonylat, óránként egy-egy járat

A 7F-es buszból - ami a Mars tértől Sziksósfürdőig közlekedik - a nyári szünet idején hétköznaponként csak két járat indul, ráadásul meglehetősen lehetetlen időpontban: az egyik reggel 4:25-kor a másik este 22:45-kor megy a Mars térről Dorozsmára, visszafelé viszont egyik sem közlekedik. A nyári tanszünetben hétvégente napi 9 alkalommal jár a 7F-es. A 67-es busz – ami a Sziksósfürdő-Szőreg Malom viszonylatban közlekedik – a Sziksóstótól naponta mindössze egyszer indul 18:30-kor. Szőregről viszont 4:45-től egészen 19:40-ig – 17 óra kivételével – minden órában indul. Hétvégente csak Szőregről megy járat 4:45-től 12:45-ig minden órában. A 67Y-os busznak szintén a Kiskundorozsmai fürdő az egyik végállomása, ahonnan hétfőtől péntekig reggel 4:30-tól este 22-ig óránként közlekedik a város felé, de visszafelé mindössze négy járat megy, ami reggel 5-kor valamint 6-kor illetve este 18:40-kor és 21:00-kor indul Szőregről. Hétvégente is csak délután 13:45-től jár óránként a Sziki felé a 67Y-os. A meglehetősen túlbonyolított menetrendből leszűrhető, hogy alapesetben óránként egy-egy járat közlekedik a városból a Szikire és vissza.

Homokba dugja a fejét az önkormányzat

Mihálffy Béla, Kiskundorozsma Fideszes önkormányzati képviselője jogosnak tartja a lakosok járatsűrítéssel kapcsolatos igényét, ezzel kapcsolatban már tett is lépéseket, de az önkormányzat érdemben még nem foglalkozott a kérdéssel.

– Úgy gondolom, ha már a város megengedte, hogy állandó lakcímre bejelentkezzenek és életvitelszerűen éljenek emberek Subasán és Sziksóson, akkor biztosítani kell számukra a megfelelő minőségű közlekedést

– mondta megkeresésünkre Mihálffy Béla, Kiskundorozsma Fideszes önkormányzati képviselője. Kiemelte, több mint fél évvel ezelőtt a lakosok aláírást gyűjtöttek a járatsűrítés érdekében, ezt ő továbbította a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságnak, de azóta sem kaptak választ. – Azt mondták, hogy forgalomvizsgálat lesz és utána válaszolnak, de ez a mai napig nem történt meg – zárta gondolatait. (Kiemelt kép: Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.