Közélet

Több száz hallgató fizethet tandíjat?

Több száz hallgató fizethet tandíjat?

2019. június 7., péntek
Több száz hallgató fizethet tandíjat?

Majdnem ezer hallgatótársát fenyegeti az átsorolási szabályzat módosítása – aggódik egy egyetemista. A korábbi feltételek változnak, így súlyos százezreket kénytelenek fizetni a hallgatók ősztől, ha nem történik változás. Az egyetemista szerint a tanterven kellene módosítani, de úgy látja, az egyetem és az egyetemi hallgatói önkormányzat (EHÖK) sem tesz semmit, pedig további csökkenést okozhat az ügy a hallgatói létszámban.

A Szegedmának egy jelenleg osztatlan tanári képzésen tanuló hallgató nyilatkozott, ám neve elhallgatását kérte, hiszen attól fél, hátrány érheti, ha hangot ad véleményének. "Korábban a fizetős képzésre való átsoroláshoz két kritérium közül az egyiknek kellett megfelelni. Egy féléven belül vagy 15 kreditet kellett teljesíteni, vagy a jogszabályilag meghatározott súlyozott átlagot kellett elérni ahhoz, hogy a hallgató államilag támogatott képzésen vehessen részt továbbra is.

Ősszel ez meg fog szűnni, ugyanis mindkét feltételnek meg kell felelni"

– állítja a fiatal. A kreditek azok a pontok, melyeket az adott kurzus teljesítéséért kap a hallgató. Az alapképzéseken 180 kreditet kell hat félév alatt teljesíteni, tehát félévenként átlagosan 30-at. A jelenleg is érvényben lévő szabályozás szerint tehát összesen két félév alatt kell a 30-at megszerezni ahhoz, hogy a hallgató államilag finanszírozott helyen maradjon és elkerülje a költségtérítéses képzést. A másik módja ennek az, hogy a központilag meghatározott súlyozott átlagot kell teljesíteni. A módosított szabályzás szerint azonban ősztől csupán az egyik feltétel teljesítése nem elég az állami ösztöndíjas hely megtartásához.

"Emiatt előfordulhat az, hogy akár ezer hallgató – köztük én is – átsorolásra kerül egy év múlva. Egyszerűen azért, mert vannak olyan tárgyak, melyek teljesítése előfeltétele további kurzusok felvételéhez. Ha azt akár egy félévben nem sikerül teljesíteni, a ráépülő kurzusokat nem veheti fel a hallgató, csak azt az úgynevezett mérföldkő kurzust. Felfoghatatlan, hogy sem az egyetem, sem a hallgatói önkormányzat nem tesz semmit, pedig most már a 24. órában vagyunk az ügy kapcsán"

– fogalmazott a hallgató, aki szerint a helyzet megoldható lenne a tantervek átalakításával. Hozzátette: az egyetem nagyjából 90 szakának kétharmada rendelkezik ilyen mérföldkő kurzusokkal. "Ezzel az a gond, hogy ha egy félévben nem sikerül teljesíteni, a következő félévben mást nem tudok felvenni és átsorolnak fizetős képzésre akkor is, ha ötösre teljesítem" – magyarázta.

"Felháborítónak tartom, hogy ebben az esetben felmerül az, hogy önhibánkon kívül több százunkat sorolnak át fizetős képzésre.

Úgy gondolom, hogy hallgatótársaim többsége nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy akár 200 ezret kifizessen egy félévért" – tette hozzá. A hallgató szerint felmerül a veszélye annak, hogy tovább romlik az évek óta csökkenő hallgatói létszám. Ez számokban kifejezve annyit jelent, hogy 2010 óta körülbelül 8 ezres csökkenést mértek az SZTE-n.

"Bízom benne, hogy a döntéshozók és az egyetemi vezetők a nyári időszakot arra használják fel, hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, mely sokunk sorsát megpecsételné a későbbiekben"

– magyarázta.

Az ügy kapcsán kérdéseinket elküldtük az egyetem és a hallgatói önkormányzat mellett az Oktatási Hivatalnak is, válaszaikat közöljük, amint elküldik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.