Közélet

Rovó László: A kitérő válaszok ideje lejárt

Rovó László: A kitérő válaszok ideje lejárt

2019. június 20., csütörtök
Rovó László: A kitérő válaszok ideje lejárt

Ősszel fog kiderülni, hogy Szeged felfelé vagy lefelé fog-e menni – fejtette ki lapunknak adott exkluzív interjújában Rovó László. A Szegedi Tudományegyetem rektora szerint a város egyszer már vesztes lett, nem szabadna újra elkövetni ezt a hibát. A különféle egészségügyi fejlesztések mellett a rektor beszélt arról is, hogy miért éppen most mondta el a véleményét, miszerint Szegednek olyan vezetőre van szüksége, aki képes összefogni a rendkívül megosztott várost.

– Több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással kétszeresére bővítik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikát és új épületszárnyat építenek. Mekkora jelentőségű ez a fejlesztés a város és az egyetem életében?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az egyetemen az egészségügyi ellátás minőségét, infrastruktúrafejlesztését, a készülékek modernizálását – mind a műtéti, mind a képalkotó területen – fel tudjuk hozni európai színvonalúra. Nagyon komoly fejlesztéseink vannak folyamatban. Rövid időn belül, még ebben az évben az ország egyik legfejlettebb képalkotó központját a legmodernebb eszközökkel tudjuk felszerelni. A fejlesztésre azért is van szükség, mert elmúlt években számos területen az ország és az európai régió egyik vezető központjává váltunk, ami hihetetlen betegszám-növekedést hozott.

– A kapacitásbővítés csökkentheti majd a várólisták hosszát is?

– Nagy örömmel tudom mondani, hogy a várólisták nálunk a kitűnő logisztikai szervezésnek köszönhetően az országos átlag alatt vannak. Az a célunk, hogy a leghamarabb átvett nemzetközi terápiás módszereket is a portfóliónkba illesztve, lehetőséget tudjunk biztosítani a betegek számára, hogy nagyon rövid időn belül nagyon komoly színvonalú ellátásban részesüljenek. Kollégáim nemzetközi tekintetben is kiemelkedő tudással bírnak, a műszerezettséget már megoldottuk, most pedig az új épületben a betegek sokkal élhetőbb körülmények között gyógyulhatnak majd. Kétágyas kórtermeket alakítunk ki és európai méretű műtőket, amelyek be tudják fogadni a rendkívül nagyszámú műszert, amelyek a műtétekhez szükségesek.

Több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással, összesen nettó 1,4 milliárd forintból kétszeresére bővítik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikát, az új épületszárny alapkövét június 11-én tették le a Tisza-parti városban. Az új szárnyban kialakítandó cochleáris implantációs központban a jelenleginél sokkal jobb körülmények között tudják majd ellátni azt az évi hatszáz beteget, aki ilyen beavatkozáson esik át. A klinika a fejlesztésnek köszönhetően Európa egyik legjobb kutatás-fejlesztési központja lesz a hallásjavító implantáció területén – mondta Rovó László rektor. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kancellárja hangsúlyozta, rendkívül sok fejlesztés áll az intézmény előtt, ezek célja, hogy az egyetem munkatársai magas szintű oktató-, kutató- és gyógyító tevékenységüket a lehető legjobb infrastrukturális körülmények között végezzék. A tervezett beruházások közül a fül-orr-gégészeti klinika bővítése az első, amely a megvalósítás fázisába jutott. A beruházásról megjelent közbeszerzési döntés szerint a háromszintes, 1124 négyzetméteres hasznos alapterületű új épületszárny földszintjén az ambulancia, első emeletén a műtők, második emeletén a kórtermek kapnak helyet. A kivitelezési munkákat a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi.

– Pár napja azt nyilatkozta, hogy tudása és tapasztalata alapján Nemesi Pált, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét tartja a legmegfelelőbb polgármesterjelöltnek. Miért gondolta, hogy pont most kell megszólalnia ebben a témában?

– Ez egy nagyon kényes kérdés. Szeretném hangsúlyozni, hogy elsősorban nem mint rektor tettem azt a kijelentést. Ha már megkérdeztek, válaszoltam rá. Az én attitűdöm onnan származik, hogy a családom több száz éve Szeged városához köthető, tanulmányaimat itt folytattam, és a karrierem is itt teljesedett ki. Nyugodtan mondhatom, hogy gyakorlatilag zsigerig el vagyok kötelezve. Számos lehetőségem lett volna, hogy elhagyjam ezt a várost, de nem tettem soha. Ez az egyik oldal. Másfelől rengeteg helyen jártam a világban, láttam, hogy melyek azok a kulcsmegoldások, együttműködési tervek, amelyek alapján egy város, egy közösség, egy területsikeresséválik. Az látható, hogy ha azt nem tudjuk megoldani, hogy Szegeden egy olyan személyiség jelenjen meg, aki képes a jelenleg rendkívül megosztott várost összefogni, rendelkezik megfelelő csatornával a központi forrásokhoz, és együtt tud működni az egyetemmel, akkor sosem érjük el azt a sebességet, amivel mondjuk Kecskemét vagy Debrecen fejlődik. Az is fontos dolog és érzékelhető, hogy eddigi lehetőségeinket az elmúlt 10-15 évben nem használtuk ki. Szeged a pozíciójánál, méreténél fogva sokkal többre lenne képes. Nem a jelenlegi városvezetéssel szeretnék konfliktusba kerülni, de ezt nem szabad elhallgatni. Szeged most irányt válthat, és erre a váltásra nagy szükség lenne. A város iránt érzett felelősségből mondom ezt, nem akarom elrejteni a véleményemet.

– Azt mondja, hogy megkérdezték és válaszolt. De adhatott volna kitérő választ is…

– A kitérő válaszok ideje lejárt. Nemrég egy ’56-os eseményen felszólaltam, és ott is elmondtam, hogy Szeged jelen pillanatban egy történelmi csomópontnál áll, ugyanúgy, amikor ’56-ban elindította azt a folyamatot. De ettől leválasztva is látható, hogy egyszer már lecsúsztunk arról, hogy regionális központ legyünk. Most azzal, hogy Szerbia bekapcsolódik a rendszerbe, kialakul egy hatalmas térség, ami Újvidékig tart. Mi itt vagyunk az unió kapujában, nagyon jó lehetőségekkel. Egy lehetséges kormányzati támogatással, amit ha a város együttműködően elfogad, akkor elérhetjük a száz évvel ezelőtti helyzetet, amikor a szegedi egyetemet Kolozsvárról kitessékelték, és Szeged városa, az akkori kormányzat és az egyetem el tudta érni, hogy hihetetlen nagy fejlődés induljon meg. Szerintem most is egy hasonló történelmi csomópontban állunk, és el kell döntenie mindenkinek, hogy ebből a csomópontból felfelé vagy lefelé szeretne elindulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.