Közélet

Hőségriasztás – Szegeden is mindenki az árnyékot keresi (GALÉRIA)

Hőségriasztás – Szegeden is mindenki az árnyékot keresi (GALÉRIA)

2019. június 13., csütörtök
Hőségriasztás – Szegeden is mindenki az árnyékot keresi (GALÉRIA)

Életbe lépett az országos tisztifőorvosáltal elrendelt hőségriasztás szerdán. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés ma 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Szeged belvárosában is sokan próbálnak rövid, hűsítő pihenőket beilleszteni a napi programjukba.

A Szegedi Vízmű párakapukat és ideiglenes ivókutakat rakott ki a város több pontján, de üzemelnek az állandó kutak is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A strandok Szegeden is megteltek, de a rakparton is sokan hűsöltek – kihasználva a megáradt Tisza adta lehetőségeket.

Ha valaki megpihenne napközben, akkor figyeljen arra, hogy ezt árnyékban tegye, mert pillanatok alatt napszúrást lehet kapni a tűző napon.

Védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autósok koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.