Közélet

Elleptek a galambok egy patinás belvárosi ingatlant - videóval

Elleptek a galambok egy patinás belvárosi ingatlant - videóval

2019. május 30., csütörtök
Elleptek a galambok egy patinás belvárosi ingatlant - videóval

Szabadon ki-be repülnek a galambok egy belvárosi ingatlanban, a Takaréktár utcában. Az épület felső szintjére már gyakorlatilag beköltöztek a madarak. A jelenség nemcsak az épület állagában okozhat romlást, hanem egészségügyi szempontból is problémás.Egy galambriasztásban tízéves tapasztalattal rendelkező szakember a szegedma.hu-nak elmondta, minél hamarabb lépni kellene az ügyben, mert ha a galambok megszokják helyüket, később nehezebb lesz őket elriasztani.

Átvették a hatalmat a régi takarékszövetkezet felső szintjén a galambok. A Takaréktár utca 7. szám alatti ingatlan legalsó szintjén az OTP bankfiókja található, a második és a harmadik emelet kívülről nézve használaton kívülinek tűnik. Már, ami az emberi hasznosítást illeti. Az ingatlan viszonylag szépen fel van újítva, azonban a nyílászárók cseréje az első emeleten is csak részben történt meg, a felső szinten pedig még mindenhol régi ablakok találhatók. Amivel még nem is lenne olyan nagy probléma, ha a régi ablakok be lennének zárva, de nincs mindegyik, és ezt bizony a galambok is észrevették. Videónkon jól látható, ahogy éppen az egyik galamb kiszáll a patinás ingatlan felső szintjének egyik ablakából.

Fotónk alapján azt a következtetést is levonhatjuk, hogy ha becsuknák az ablakot, akkor sem oldódna meg a helyzet, mert a felső szinten több üveg is be van törve, így ott is nyugodtan közlekedhetnek a galambok.

A patinás épület felső szintjére ráférne még a felújítás(fotó: szegedma.hu)

A kialakult helyzet egészségügyi kockázatot is magában rejt, hiszen a galambok sok parazitát és rengeteg fertőző betegséget hordozhatnak, a tetvek és bolhák pedig könnyen átvándorolhatnak róluk másokra. A galamboknak szalmonella és agyhártyagyulladás terjesztésében is nagy szerepük van.

A

hazipatika.com

szerint a galambok ürülékében gyakran megtalálhatóak a cryptococcus gombanemzetség tagjai, amelyek az ürülékkel szennyezett földben is megtelepszenek, belégzés útján pedig fertőzést is okozhatnak. Ha be is lélegzik a cryptococcus gombákat, a legtöbben nem lesznek betegek. Amennyiben viszont egy legyengült immunrendszerű ember érintkezik a kórokozókkal, úgy komolyabb mellkasi fertőzés, illetve akár agyhártyagyulladás is felléphet. Ha olyan port vagy vízpárát lélegzünk be, amely galambürülékkel szennyezett, akkor többféle betegséget is elkaphatunk, így például az influenzához hasonló, bakteriális eredetű papagájkórt, avagy ornitózist. A madarak, galambok ürüléke gyakran hordozza az erős hasmenést okozó szalmonellózis kórokozóját is. "Ahová beköltöznek a galambok, ott fészket raknak, galambürülék keletkezik, és ráadásul pillanatok alatt nagy mennyiségben. Ha az ürülék megszárad, akkor porállagúvá válik, annak a belégzése pedig veszélyes lehet az emberi egészségre" - ezt már Zilahy László nyilatkozta portálunknak. A galambriasztásban

tízéves tapasztalattal rendelkező szakember

hangsúlyozta,

ahol a galambok megtelepednek, ott nagy eséllyel egyéb más kártevők, így akár a patkányok is megjelenhetnek.

Éppen felszállásra készül egy galamb, amely jól tudja, ide bármikor visszatérhet (fotó: szegedma.hu)

"Érdemes a galambokat már az elején eltüntetni onnan, mert ha megszokják a helyet, annyira szokássá válik számukra, hogy ha a későbbiekben megpróbáljuk elriasztani őket, akkor az épület többi részeit fogják megszállni"

- szögezte le. A galambok ürülékének magas a savtartalma, ezért korróziót okoz és szétmarja azokat a felületeket, amelyekkel érintkezik. "Ha összepiszkítanak mindent, akkor a savas hatás és az ürülék súlya miatt rongálódik az épület állaga" - fogalmazott Zilahy László. Az ügyben kerestük az OTP Bank-ot, valamint a szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-t (IKV Zrt.), hogy megtudjuk, kinek a kezelésében van az ingatlan, és hogy mit kívánnak tenni a galambmentesítés érdekében. Cikkünk megjelenésééig az IKV Zrt. válaszolt is, azt írták, a Takaréktár utca 7. szám alatti ingatlant nem társaságuk kezeli, az magántulajdonban van, a tulajdonos személyéről pedig nincs információjuk.

Frissítés május 30-án, 12:15-kor:

Az OTP a következőképpen reagált: "Az épület azon része nem az OTP Bank tulajdonában van. A jelenségről a közös képviselőt a kollégák már tájékoztatták, kérve, hogy a ház állítsa helyre a galambriasztót."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.