Közélet

Ezzel a látvánnyal köszön Szeged a városba érkezőknek

Ezzel a látvánnyal köszön Szeged a városba érkezőknek

2019. április 3., szerda
Ezzel a látvánnyal köszön Szeged a városba érkezőknek

Aki Szegeden a tömegközlekedést választja, hogy eljusson egyik pontból a másikba, az a Mars teret sűrűn érinti az utazásai során. A kép, amit látunk siralmas. A város „köszönő oldalán” kukás zsákokkal letakart hamburgerező, lerobbant kisbuszból kialakított könyvesbolt, és kéregető hajléktalanok fogadják az utazókat.

„Nem biztos, hogy népszerű leszek ezzel a képpel, mert Szegeden nagyon szeretik Botka polgármester urat, és meg vannak elégedve a munkájával, de kérdezem én, így kell kinézni egy megyeszékhely "köszönő" oldalának, amit tavaly egész évben felújítottak. Ez fogadja az utazót, aki busszal érkezik Szegedre. Sajnos ez az igénytelenség jellemző az egész városra.” – írja

a Szegeden láttalak csoportba az egyik kommentelő,

és mellé tett egy képet is a látványról.

Tavaly ősszel kormányzati pénzből felújították aNagykörút, Kossuth Lajos sugárút és a Kálvária sugárút közötti autóutat, ami három és fél hónap alatt újult meg. A Dakk Zrt. is mindent megtett annak érdekében, hogy az utasok megfelelő körülmények között utazzanak, és töltsék el azt az időt, amíg a járatukra várnak. A buszpályaudvar 50. születésnapjára újra aszfaltozták az egész pályaudvart, a tisztasági festés és a burkolatok felújítása is megtörtént néhány éve.

A Mars tér hosszú ideje fekete foltnak számít Szegeden, és bár folyamatos a rendőri jelenlét, ez sem rettenti el az ott kéregető hajléktalanokat.

Odapiszkítanak, randalíroznak és nemegyszer agresszív kéregetéssel zaklatják az arra járókat. Szegedre egyre több nemzetközi buszjárat fut be, Bécsből vagy éppen Prágából, de a tér egyik nevezetessége, a Csillag börtön miatt vagy a piac miatt nagyon sok turista megfordul erre.

A kommentelőknél a feketével lefóliázott hamburgerező és a viharvert könyves bódé verte ki leginkább a biztosítékot. Ilyen hozzászólások érkeztek:

A Mars tér másik oldaláról indulnak a helyi járatos buszok. Azon az oldalon sem jobb a helyzet,

az első, amivel szembesülünk azok a romos épületek, amiknek az aljában különböző boltok üzemelnek, a tetejük azonban már omlásveszély közeli állapotban van.

„Érthetetlen, hogy ezt a látványt hogyan engedheti a város. Undorító az épületek külseje, tele graffitivel, arról már nem is beszélve, hogy szemét és csikkhalmazok között kell várni a buszt. Szerintem erre kéne pénzt szánni, mert ez a „panoráma” mindenkinek beég a retinájába.” – mondja Tamás, aki gépészmérnökként dolgozik a Mars tértől nem messze.

Az ígéret megtörtént, hogy a buszpályaudvar, ahonnan a helyközi és távolsági járatok indulnak, máshol kap helyet a városban, de ezlassan egy évtizede nem történt meg. Ugyanazok az áldatlan körülmények uralkodnak évek óta. Fotó: Kovács Ferenc    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.