Közélet

Évi 12 milliós telekadóval sokkolt a szegedi önkormányzat egy családi vállalkozást

Évi 12 milliós telekadóval sokkolt a szegedi önkormányzat egy családi vállalkozást

2019. április 29., hétfő
Évi 12 milliós telekadóval sokkolt a szegedi önkormányzat egy családi vállalkozást

Egy családi vállalkozás került a megsemmisülés szélére azután, hogy az önkormányzat éves szinten 12,5 millió forintos telekadót szabott ki rájuk 2018-tól kezdődően. A vállalkozó és családja elfogadhatatlannak tartja a kialakult helyzetet.

"2004-ben Kft-ből történt kiválással új céget alapítottunk. Így került családunk birtokába egy Újszeged határában korábban rabgazdaságként majd állattartó telepként üzemelő 6,7 hektáros major" –

kezdte nyilvános felhívásában

a kétségbeesett vállalkozó.

A területetszérűskertként, azaz művelés alól kivont területként tartották nyilván, de egy jelentős részét szántóként használták és a családi vállalkozás is így használta tovább. "Sertéstenyésztést folyt

atunk a telepen, amihez természetesen a szántót is használatba vettük, sőt tovább bővítettük a szántó és a legelő területét is. Idővel kiderült, hogy az épületek nincsenek feltüntetve a tulajdoni lapon" – idézte fel. Ezután helyszíni szemlét végezte, hosszas eljárás után végül megszületett a hatósági bizonyítvány az ólakról, tárolókról és a lakóépületről.

A bejegyzés szerzője szerint ekkor már két fiuk is ebben lakott.

"

Az egész terület maradt egyben, udvarként, mivel semmi nem indokolta a szétdarabolást. 2018-ig ez a terület telekadó mentes volt, mivel épületek vannak rajta"

– számolt be.

A vállalkozó tavaly értesítést kapott az önkormányzattól, hogy 2018-tól a beépített telek is adóköteles. "Mivel hatalmas összegről volt szó, így amellett döntöttünk, hogy meg kell osztani a területet, magánszemélyként meg kell vennünk, és így átminősítve szántó, legelőként kerüljön a nevünkre, mint ahogy kezdettől fogva használtuk. Beadtuk a Földhivatalhoz a megosztási kérelmet, ahhoz azonban az építési osztály nem járult hozzá, mert a jelenlegi övezeti besorolás szerint – amiről nem volt tudomásunk – ezen a területen nem lehet lakóépület, holott az épület mindig az itt dolgozók lakhelye volt" – ismertette a jogi huzavonát, melynek végén érkezett a hideg zuhany.

"Hosszas egyeztetés után sem jutottunk ügyünkben előbbre, így kiszabtak évi 12,5 millió forint telekadót, ami vállalkozásunkat teljesen tönkreteszi"

– írja, majd hozzáteszi, hogy a telekadó önkormányzati jogkörként való kivetésének

nem kellően átgondolt alkalmazása juttatta erre a pontra a családi kisvállalkozást.

"Számunkra elfogadhatatlan, hogy a telekadó megfizetése a vállalkozásunk, lakhelyünk elvesztésébe kerüljön" – fogalmazott az elkeseredett vállalkozó.

A téma kapcsán elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.