Közélet

Trócsányi László: Szeged polgárait szolgálja a jogi kar felújítása

Trócsányi László: Szeged polgárait szolgálja a jogi kar felújítása

2019. március 11., hétfő
Trócsányi László: Szeged polgárait szolgálja a jogi kar felújítása

A kormány a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJTK) több mint egymilliárdos támogatásáról döntött – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter hétfőn. Ebből az összegből újítják fel a jogi kar épületét.

"A kormány áttekintheti, hogy milyen az infrastruktúra a jogi karokon. Azt állapítottuk meg, hogy a szegedi Állam- és Jogtudományi Kar épületében 1960 óta lényeges nagyberuházás nem született, ezért a kormány a múlthéten olyan döntést hozott, hogy több mint egymilliárd forintot biztosít annak fejlesztésére" – számolt be Trócsányi. "Ez kiegészítése annak a két évvel ezelőtti kormányhatározatnak, amelyben 650 millió forintot adott az ÁJTK bővítésére, így ez a több mint egymilliárd 600 millió forint lehetővé teszi, hogy szegeden az ÁJTK-n belül egy teljesen európai, 21. századi épület álljon rendelkezésre a jogi karnak.

Ezzel is bizonyítjuk azt, hogy milyen fontos Szeged városa és a szegedi jogi kar, hiszen annak hagyományai, tradíciói kötelezik a kormányt is arra, hogy a megfelelő fejlesztéseket elvégezze. Nyilvánvalóan a többi jogi kar helyzetét is mindig rendszeresen vizsgáljuk és ezt a munkát a jövőben is folytatni fogjuk" – magyarázta.

Az igazságügyi miniszter felidézte, a jogi kar épülete leányiskolának épült. "A 30-as években emeltek rá egy emeletet, ha jól tudom. Azt kell mondani, hogy teljes mértékben felújításra kerül" – mondta.

Ez azt jelenti, hogy az elektronikus kábelek hálózatától kezdve a vízvezetéken át az előadóhelységeket is felújítják, de az épület udvarának a befedése, valamint az alagsor kibővítése és a kupola visszaépítése is sorra kerül. "Komplettül, az egész épület fel lesz újítva. Szeged egyik gyöngyszeme lesz" – jelentette ki.

Ezért a jogi karnak ideiglenesen ki kell költözni az épületből, ami a nyáron meg is fog történni. "Szeptembertől elindul a munka. Addig átmenetileg bérelt helységekben folyik az oktatás" – tájékoztatott a miniszter, majd hozzátette, az SZTE számos más támogatást is kapott az utóbbi időkben, példaként a Zenetudományi Kart említette.

"Abszolút nem igaz, mikor azt mondják, hogy Szegedet bünteti a kormány, hiszen amikor egy város jogi kara kibővül és megújul, azt egész Szeged fogja élvezni, egész Szegednek ad egy olyan plusz értéket, ami mindenképp pozitívum és komoly előrelépést jelent. Megszépül a város az egyetemi épületek által. A kormány nyújtotta támogatást a szegedi polgároknak is nyújtja ez által" – magyarázta a miniszter.

"Egy ország gazdasági versenyképessége szempontjából nem lényegtelen, hogy milyen szakmai színvonalú jogászok vannak Magyarországon. Tudni kell, hogy ma közel 6200 joghallgató van az országban, ebből több mint háromezer az öt vidéki jogi karon folytatja tanulmányát. A kormány rendszeresen vizsgálja, hogy a jogászképzésnek milyen a színvonala, az Igazságügyi Minisztériumnak felelőssége, hogy beszámoljon a képzések aktuális helyzetéről" – jelentette ki Trócsányi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.