Közélet

Piknikezne? Újszegedig meg se álljon!

Piknikezne? Újszegedig meg se álljon!

2019. március 25., hétfő
Piknikezne? Újszegedig meg se álljon!

Kitört a tavasz a múlthét második felében, semmi akadálya sem volt a fűben heverészésnek. A korábbi években már megszokottá vált, hogy fiatalok a Dugonics tér füvében vagy a Laposon, esetleg a Ligetben töltik az idejüket, habár előbbi területet már kevesebben választják, mint korábban.

"Imádjuk a napsütést, úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy végre a szabadban lehetünk, már untuk a hideget" – lelkendezett Baranyi Anita. A fiatal anyuka kisfiával a Ligetet választotta, hogy a tavasz első, igazán meleg délutánját kint töltse. "Szoktunk piknikezni is, de azt eddig csak a párommal. Kutyázva, olvasva töltjük a délutánt ilyenkor, de most már a kicsivel együtt készülünk ezekre a napokra" – számolt be.

Szegeden semmilyen jogi akadálya nincs a piknikezésnek. Évek óta megszokott látvány a szegedi oldalon a Dugonics téren heverésző embereket látni, míg a TIK közelében az egyetemisták élvezik a napsütést, frizbiznek, olvasnak a Göncz Árpád sétány mentén.

"Mondhatnám azt is, hogy nosztalgikus érzés. Mikor még csak érdeklődtem a Szegedi Tudományegyetem iránt, hasonló idő volt. Akkor tudtam, hogy nekem ide kell jönnöm, az SZTE-n kell továbbtanulnom" – idézte fel Martin, miközben csoporttársaival süttették magukat két előadás között.

"Nagy előnye az itteni felsőoktatásnak, hogy nem csak az oktatás színvonalas, hanem szabadidőnkben jól érezhetjük magunkat az egyetem közelében. Régi iskolatársaim között csak ajánlani tudom emiatt a szegedi egyetemet" – részletezte.

Más régen szívesen időzött a belváros közelében, de ez megváltozott. "Mióta nem tudtunk nyugton maradni a Dugonics téren, mert odajöttek hozzánk kéregetni, azóta inkább átsétálunk a hídon a Laposra. Nincs ezzel gond, csak bosszantó, hogy mások miatt kellett ott hagynunk a lakásunkhoz közeli helyet" – panaszkodott Kristó Márta. "Néha tényleg szemet szúr, hogy összeszemetelik a Lapost, de nem tartom általánosnak, hogy hosszú ideig ott maradna a kupac. Valaki mindig veszi a fáradságot, hogy összeszedje, néha ezek mi vagyunk. Tisztán kell tartani a környezetünket, hogy több ideig érezhessük magunkat jól" – magyarázta. "Kedvencünk lett a Lapos. Eleinte még szitkozódtam, hogy Újszegedről kell átjárnom az egyetemre, de óriási előny, hogy kis túlzással a lépcsőházból máris a Laposra lépek. A Ligetben is nagyon szeretünk időzni, nyaranta sörözgetünk, beszélgetünk. Kár, hogy tavaly a felújítások miatt nem tudtunk oda kimenni, de a Lapos feledtette a hiányát. Már tervezzük is az idei első sütögetést a partra" – magyarázta Sallai Emil.

Dugonics téri fotó: szegedimusorkalauz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.