Közélet

"Gyönyörű fejezet a magyar történelemben 48" – Nemzeti Est 2019

"Gyönyörű fejezet a magyar történelemben 48" – Nemzeti Est 2019

2019. március 14., csütörtök
"Gyönyörű fejezet a magyar történelemben 48" – Nemzeti Est 2019

Nemzeti Esttel emlékeztek meg az 1848-49-es szabadságharcról a Csongrád Megyei Kormányhivatalban szerdán. Az eseményen beszédet mondott Deutsch Tamás Európai Parlamenti (EP) képviselő is, illetve Böjte Csaba szerzetes méltatása mellett adták át Farkas Sándor miniszterhelyettes megyei díszpolgári címét.

"Meggyőződésem, hogy az 1848 márciusi forradalom győzött. Alényeg ebben áll. A polgári forradalom első győzelme után semmi nem lehetett ugyanolyan" – mondta Deutsch Tamás EP-képviselő, aki csütörtökön a Csongrád megyei kormányhivatalban rendezett Nemzeti Esten minden idők legszebb szívű magyar költőjeként utalt Petőfi Sándorra beszédében. "Semmi nem volt ugyanaz. A magyar szabadság új gyökeret vert" – mondta.

"Szerintem a győzelem kulcsa az volt, hogy a magyarok nem ültek fel annak a vélekedésnek, amit az európai elit is terjesztett, miszerint a világ úgy jó, ahogy van. Nekünk, magyaroknak van jobb elképzelésünk arról, hogy mi hogyan szeretnénk élni. Ez volt a győzelem kulcsa" – érvelt, majd felidézte a 48-as 12 pontot, valamint a Műegyetemi követelések 16 pontját.

"Nagyszerű sikereink vannak. Magyarország a legrégebbi, legnagyobb hagyománnyal bíró országa Európának" – fogalmazott a képviselő. "Éljen a magyar szabadság, éljen a haza" – zárta beszédét.

"A márciusi ifjak gyönyörű fejezetet írtak nemzetünk történetébe. E korszaknak köszönhetjük nemzeti színű lobogónkat, új székesfővárosunkat, Pozsony helyett Budapestet. A mai válságokkal, viszontagságokkal teli korban hasonlóak a képletek. Ma is történelmet írunk" – mondta Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke.

"Forradalom volt, forradalom van" – indította gondolatmenetét Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, amikor Farkas Sándort, az idei megyei díszpolgárt méltatta. Beszédében emlékeztetett a teremtésre. "Abban látom Sándor nagyságát, hogy itthon maradt, a szülőföldjén és velünk is el tudja hitetni, hogy jó nekünk Csongrád megyében, ezen a vidéken élni. Tényleg tud gyönyörködni abban, ami van. Azért imádkozok, hogy továbbra is lássa. Hogy otthonunknak tekintsük a Kárpát-medencét és boldogan, testvérként éljünk" – mondta. "Meg vagyok hatódva, mert mondhatnám, hogy életem első kitüntetése" – fogadta a

megyei díszpolgár címet Farkas Sándor miniszterhelyettes.

"Hiszem azt, hogy azok a baráti kapcsolatok, amiket az elmúlt évtizedben kialakítottunk és Fábiánsebestyén egy olyan közösséget alkot, ami országszerte példaértékű" – mondta Farkas, aki a kitüntetéssel járó pénzjutalom felét a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, a másikat pedig a fábiánsebestyéni juniális megrendezésére bocsátotta.

"Szabadságharcos hőseinkre emlékezünk. Nem sokat változott a helyzet, hisz a szabadságunkért ismét meg kell küzdeni. Nekem a szabadság Szegedhez is kapcsolódik. Szeged, Csongrád megye a fiatalkori szabadságot is jelentette számomra" – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár videós bejelentkezésében. Pohárköszöntőjében Juhász Tünde kormánymegbízott kijelentette, a 48-asok által megkezdett út nem ért véget. A Nemzeti Est programjában Temesi Mária és Cseh Antal operaénekesek Koczka Ferenc zongorakísérete mellett léptek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.