Közélet

Nyártól szépülhet a Holt-Tisza – 160 ezer tonna iszapot kell kikotorni

Nyártól szépülhet a Holt-Tisza – 160 ezer tonna iszapot kell kikotorni

2019. február 13., szerda
Nyártól szépülhet a Holt-Tisza – 160 ezer tonna iszapot kell kikotorni

Négy és félmilliárd forint kormányzati támogatásból válik meg gúnynevétől a Dög-Tiszának csúfolt holtág. A munkálatokat a nyáron kezdik a víz leengedésével, majd a felgyülemlett iszap kikotrásával.

B. Nagy László országgyűlési képviselő a holtág rehabilitációja kapcsán elmondta, ez a beruházás nemcsak a folyószakasz rehabilitációját jelenti, hanem a partrekonstrukciót, műtárgyaknak, új műtárgyaknak az elhelyezését. "A mostani vízszennyező forrás az egy fóliaházas, üvegházas ipari terület, annak a szennyvíz-kezelését is meg fogja oldani" – magyarázta.

A rehabilitáció során 160 ezer tonna iszapot kell kikotorni a holtágból. Ezzel megszűnik a bűz és újra élet költözhet a vízbe. De a környezetvédelmin túl közegészségügyi okokból is fontos a kármentesítés. Az ipari és lakossági szennyezésen túl az itt kifejlődő szúnyogok terjesztették a kutyákra veszélyes szívférgességet. „Leengedik a vizet, a sok helyen több méter iszapréteget eltávolítják a mederből. Új mederfeltöltés lesz, az élő-Tiszával kontaktot létesítenek, majd utána az élő-Tiszából ez a holt mederrész feltöltésre kerül, élővilággal és vízminőséget garantáló vízügyi technológiákkal felvértezve szolgálni fogja a helyi közösségeknek az életét és egész Szegedet” – mondta Nógrádi Tibor fideszes önkormányzati képviselő a Hír TV-nek a hétvégén. A holtágat évtizedeken át szennyezték termálvízzel, galvániszappal, valamint állati és emberi hulladékkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.