Közélet

Múltidéző 27. rész: A Stühmer édességbolt

Múltidéző 27. rész: A Stühmer édességbolt

2019. február 12., kedd
Múltidéző 27. rész: A Stühmer édességbolt

Országszerte híres kávéja még mindig elevenen él a szegediek emlékezetében a Széchenyi tér Kárász utca felőli üzlethelyiségnek. Az államosítás után azonban már csak a köznyelvben élt Stühmerként a jó nevű édességbolt.

A fiatalok közt Kerek-perec néven ismert helyen 1931-ben a kiváló építész, Kende Ferenc tervezése alapján építették a Stühmer édességboltot. Ez annak a hullámnak a része volt, mely során országszerte 63 fióküzletet nyitott a Stühmer Csokoládégyár.

"A Stühmer Frigyes Rt. artisztikus ízlésű művészi üzletportáljai már hozzátartoznak Budapest világváros képéhez. Nyugateurópai ízlés, raffinált elegancia, emellett szigorúság jellemzi őket" – írta a Reklámélet című folyóirat 1935-ben.

A szépen berendezett, gazdag választékú, mérsékelt árral dolgozó üzleteket, – köztük a szegedit is – hamar megkedvelték a vásárlók. A már-már művészi esztétikájú dobozokban kínált bonbonok, táblás csokoládék, cukorkák ma is több háztartásban fennmaradtak. Ezeket a borítókat és csomagolópapírokat jelentős iparművészek, Jeges Ernő, Kaeszné Lukáts Kató, Mallász Gitta és Szirmai Ili tervezték. Az 1948-as államosítása után Budapesti Csokoládégyárként működött tovább a Stühmer, elváltak útjai a Széchenyi téri üzlethelyiségtől.

"A 40-es évek végén történt államosítás után a Csemege kosár nevű cég üzemeltette a helyet" – idézte fel Farkas Árpád, a Szegedi Emlékkereső Facebook-csoport adminja. "A 60-70-es években egy hálózat részeként működött. Híresen finom dolgokat árultak ott még az államosítás után, illetve a 80-as évek elején is. Én még csak gyerek voltam akkor, de máig emlékszem, hogy milyen finom illatok voltak ott és helyben pörkölték a kávét. Aztán jött a rendszerváltás, miután a következő bérlők egymásnak adták a kulcsot" – mesélte Farkas Árpád. A közösségi oldal hozzászólói közül többen felidézték, hogy például Gregor József operaénekes rendszeres vendégnek számított az üzletben. A karos presszógéppel főzött kávé városszerte sokakat vonzott a belvárosi üzlethelyiségbe.

Mióta megüresedett az üzlet, a már említett Szegedi Emlékkereső csoport tagjai civil kezdeményezésre felkeresték a mai Stühmert, hogy rendezzenek be egy édességboltot a régi üzlet helyén. Azonban ez a cég már nem az a Stühmer. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum megbízott igazgatóhelyettese elárulta, hogy a Budapesti Csokoládégyár, vagy ahogy ma ismert, a Bonbonetti ezt a márkáját a Tibi csokival ellentétben elkótyavetyélte, így az a Stollwercké lett. Farkasék megkeresésére lelkesen reagált a mai Stühmer, segítséget is kértek tőlük a szükséges adatok megszerzése érdekében, de végül elálltak az ingatlan bérlésétől. Úgy tudjuk, hogy a bérlemény szövevényes jogi helyzete miatt döntöttek úgy, hogy nem fektetnek pénzt a régi üzlet felkarolására. Most Kaposvár főutcájában működik egy eredeti állapotban található kávézó.

(Forrás: S. Nagy Anikó – Kereskedővilág, Mundus Kiadó, 2007)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.