Közélet

Koszorúzással és mécsesekkel emlékeztek a kommunizmus áldozataira Szegeden - Galéria

Koszorúzással és mécsesekkel emlékeztek a kommunizmus áldozataira Szegeden - Galéria

2019. február 25., hétfő
Koszorúzással és mécsesekkel emlékeztek a kommunizmus áldozataira Szegeden - Galéria

A Csongrád Megyei Kormányhivatal ésa Csongrád Megyei Önkormányzat közös koszorúzással és mécses gyújtással emlékezett a kommunizmus áldozataira a

Glattfelder téri emlékműnél. A megemlékezésen beszédet mondott Dávid Szaniszla, egykori ötvenhatos elítélt, aki a magyarság megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A Magyar Országgyűlés 2000-ben február 25-ét akommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Ebből az alkalomból szervezett közös megemlékezést a Csongrád Megyei Kormányhivatal ésa Csongrád Megyei Önkormányzat a Glattfelder téri emlékműnél. A megemlékezés a Himnusz meghallgatásával kezdődött, Dávid Szaniszla, egykori ötvenhatos elítélt beszédével folytatódott. - Nagy megtiszteltetés számomra, hogy erről az emlékhelyről szólhatok – kezdte beszédét Dávid Szaniszla.

- Nagyon fontos, hogy megőrizzük azoknak az emlékét, akik az embertelen körülmények között is megállták a helyüket és a legszebb éveiket áldozták a hazáért.

Még nagyon sok munka vár azokra, akik vállalták, hogy hazánkat megvédik minden ellenségtől és csak a magyarok javát segítik. Mi idősebbek megtettünk mindent, amit az élet ránk osztott, most a fiatalokon a sor – fogalmazott.

Dávid Szaniszla szerint fontos, hogy megemlékezzünk azokra, akik embertelen körülmények között a legszebb éveiket áldozták a hazáért. (Fotó: Kovács Ferenc)

Dávid Szaniszla szerint, ehhez a munkához jól felkészült fiatalokra van szükség, akik a jövőre felkészülve mindent megtesznek hazánk további felemelkedéséért. Nem fegyverrel, nem háborús körülmények között, hanem békés munkás élettel, egymás iránti szeretettel – hangsúlyozta. Az egykori ötvenhatos elítélt a beszédében üzent a jelenlegi ellenzéknek is.

- Szeretnék szót érteni azon ellenzéki magyarokkal is, akik érthetetlen okokból minden erejükkel azon vannak, hogy a magyarságot felszámolni akaró ellenfeleink mellé állnak és őket segítik, szembefordulva a magyar néppel. Üzenem nekik, hogy a pillanatnyi előnyök semmit sem érnek. Büntetlenül senki nem lehet hazájának ellensége.

Senkinek nem lehet célja, hogy kiközösítsék az országból. Minden magyarra szükség van, s mindenkinek jut lehetőség a felemelkedésre – zárta gondolatait. A beszédet követően a jelenlévők koszorúkkal és mécsesekkel adóztak az áldozatok emlékének.

Kovács Ferenc képgalériája:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.