Közélet

Hihetetlen: Botka László a magyar kormányt dicsérte!

Hihetetlen: Botka László a magyar kormányt dicsérte!

2019. február 15., péntek
Hihetetlen: Botka László a magyar kormányt dicsérte!

A közgyűlés napirendi pontjainak vitáját az idei költségvetés határozta meg. Wollemann Mária professzort tüntetik ki a város díszpolgárának májusban. Mózes Ervin az ülés végén bejelentette, a hivatalban eltöltött 16 éve után nyugdíjba vonul.

Botka László polgármester úgy fogalmazott, hogy a város bevétele – mivel lakosságra kivetett adó nincs Szegeden – teljes mértékben a vállalkozókon múlik. "12 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel, az idegenforgalmi adóbevételünk pedig 20 százalékkal emelkedett tavaly" – jelentette ki, majd hozzátette: évek óta nem változtattak a helyi adórendszeren, ez most sem fog bekövetkezni.

Botka arra is kitért, hogy egy módosító indítvány érkezett a KDNP közgyűlési frakciótól a több mint 103 milliárdos költségvetésre, mely körülbelül 130 millió forint átcsoportosításáról szól, ezt be is fogadta. Póda Jenő képviselő felszólalását azzal indította, hogy az első gondolat a költségvetési tervezet kapcsán az, hogy eljött a pénzbőség ideje. "Ennek több oka van. Az első és legfontosabb, hogy a kormányzat átvállalta a város közel 30 milliárdos adósságállományát, ami a mai napig és még hosszú ideig nyomta volna a várost, ez esetleg másfél-kétmilliárdot is jelentene évente. Az uniós támogatások a második, illetve a harmadik ok a kormányzati támogatások nagyságrendje" – magyarázta.

"A cél nem lehet más, mint az, hogy a saját adóbevételt a lehető legmagasabbra növeljük, de ezt az adókulcsok lehetséges csökkentésével kell ezt elérni. A kormányzatnak ezt már országosan sikerült megvalósítani.

Szeged strukturális gazdasági helyzetével a legnagyobb probléma, hogy az a fajta piramisszerkezet hiányzik, ami egy egészséges gazdaságot jellemez. Sokkal dinamikusabb növekedési pályára kéne állítani a városunkat. Az élhető város szempontjából a legfontosabb az utak állapota lenne, elég lassan halad ezeknek a felújítása. A tömegközlekedéssel kapcsolatban sincs változás, úgy tűnik, hogy egyre inkább fenntarthatatlanná válik, mert a felhasználók száma is csökken" – mondta.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője azzal érvelt, hogy speciális helyzetben van a város, hiszen a Szegedi Tudományegyetem költségvetése a város főösszegének megfelelő forrásból működik. Hangsúlyozta, a város 28 milliárdos adósságát vállalt át az állam.

"Folytatódik a szociális lakásprogram. 110 lakást újítunk fel és adunk ki ebben az évben. Egy sikerprogramot kívánnak folytatni" – jelentette ki Joób Márton. Erre Póda azt válaszolta, hogy a legjobb szociálpolitika a munkahely teremtés, ezen a téren kell előrébb lépni Szegeden, az iparűzési adó csökkentése itt fejthetné ki közvetett hatását.

A kormány segíti milliárdokkal Szegedet - Botka szerint korrekt az együttműködés

A baloldali közgyűlési többség végig azzal érvelt, hogy a rekordméretű költségvetési tervezet a helyi adóbevételek miatt születhetett meg.

"Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa. A kormány sikerei hatással vannak Szegedre. A kormány támogatja a várost és ennek a legjobb példáját a hét elején hallhattuk, hogy 16 milliárd forint érkezett az új uszodára. Önök pedig azt mondják, hogy a kormánynak ehhez semmi köze?" – tette fel a kérdést Mihálffy Béla.

A képviselő válaszára a polgármester reagált. "Habár nem értünk egyet mindenben a kormánnyal, azt el kell mondani, hogy szoros és korrekt együttműködés van a fejlesztések terén a kormányzattal" – jelentette ki. A Modern Városok Programban kapott támogatás az idei költségvetésben több mint 10 milliárd forintot tesz ki. A grémium döntött a város idei kitüntetettjeiről. Díszpolgár lesz Wollemann Mária orvos, az SZBK Biokémiai Intézetének egykori igazgatója. Pro Urbe díjjal tüntetik ki Kondorosi Éva akadémikust, professzort és Gál Bélát, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóját. Szegedért Emlékérmet kap idén Czutor Zoltán zenész, Gellért Ákos, a Naturtex alapító-tulajdonosa, Varró András professzor, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanszékvezetője, Bánffi István, valamint Száz Krisztina, a Filharmónia Magyarország irodavezetője. Szeged nemzetközi kapcsolataiért érdemérmet kap Carol LaBounty, a Toledo-Szeged Bizottság elnöke.

Mózes Ervin tavaly még tagadta a hírt, most bejelentette

Mózes Ervin, a közgyűlés címzetes főjegyzője az ülés végén bejelentette, hogy nyugdíjba vonul. Mózes 16 évet töltött el a grémium főjegyzői székében. Az önkormányzat pályázatot ír ki a főjegyzői posztra, amíg ez lezárul, Martonosi Éva aljegyző látja el a főjegyzői feladatokat. Tavaly írtuk meg, hogy

információink szerint távozik posztjáról a botrányba keveredett jegyző

. Akkor rá is kérdeztünk nála, de egy rövid "NEM" válaszon kívül mást nem mondott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.