Közélet

Múltidéző 25. rész: 25 éve végezték ki a Z. Nagy családot

Múltidéző 25. rész: 25 éve végezték ki a Z. Nagy családot

2019. január 24., csütörtök
Múltidéző 25. rész: 25 éve végezték ki a Z. Nagy családot

1994. január 23-ról 24-re virradóra ismeretlenek betörtek a Z. Nagy család Bárka utcai otthonába, és megölték a 42 éves Z. Nagy Bálint cukrászmestert, a vele egykorú feleségét, Z. Nagyné Dunai Gizellát, valamint a 17 éves Dániel és a 10 éves Balázs nevű fiaikat.

A nyomozók a család tagjaira az emeleti hálószobákban találtak rá, mind a négy tagjára holtan. A családdal fegyverrel végeztek, közvetlenül a fejre mért lövés következtében. Az emeletre érve az egyik hálószobában a nagyobbik fiú holttestét vélték felfedezni, ahogyan saját ágyában feküdt. Ugyanígy a szülőkét is a legnagyobb hálószobában. Az ebből a szobából nyíló gyermekszobában a kisebbik fiú feküdt holtan. A családi házban dulakodásnak nyoma nem látszott, a szobák, a lakás nem volt felforgatva, mintha értékek után kutattak volna az elkövetők. A ház bejárati ajtaja is sértetlen volt, az elkövető(k) az egyik 40x40-es kis ablakon mászhattak be, majd a bejárati ajtón át távoztak, melyet a lakáskulccsal be is zártak. Azt nem tudni, hogy vittek-e el valamilyen értéket, ugyanis a helyszínelés során sem nagyobb értékű készpénzt, sem ékszereket nem találtak a házban, pedig köztudott volt, hogy Z. Nagy Bálint tehetős ember hírében állt. A házban lévő mozgásérzékelős riasztó rendszer sem volt bekapcsolva aznap éjjel, mivel a család otthon tartózkodott.

Magda Marinko perének ítélethirdetése után 1995. október 6-án. Fotó: MTI / Földi Imre.

A gyanú Magda Marinkóra terelődött, akit pár napon belül el is fogtak, de ő azt állította, hogy nem ő ölte meg a családot. Elismerte, hogy ölt, de nem Szegeden. Viszont tudta, hogy kik tették, bevallása szerint két szerb és egy horvát állampolgárságú férfi volt a tettes, akiknek kilétét a saját családja védelmében nem fedi fel. Az ügyészség Magda Marinkót gyanúsította a gyilkossággal kapcsolatosan, mivel ugyanazzal a fegyverrel követték el ezt a gyilkosságot, mint korábban a kecskeméti hármas gyilkosságnál találtak, Marinkót végül felmentették a szegedi családirtás vádja alól, mivel volt alibije.

Trükkös elfogás

Magda Marinkót 1994. január 28-án tartóztatták le, mikor becsalták a kapitányságra útlevél ellenőrzés indokával. Itt dulakodásba kezdett egy rendőrtiszttel, és megpróbált az ablakon kiugorva öngyilkosságot végrehajtani, ám ezt megakadályozták, három másik rendőrt is bántalmazott. Egyesek tudni vélik, hogy Magda, megsejtve a rendőrség szándékait, szándékosan követte el a hatósági személy elleni erőszakot, hogy ezzel bizonyossá tegye előzetes letartóztatását, amely menedéket nyújtott neki az elhallgattatás elől.

A kecskeméti és az orosházi gyilkosságok miatt végül 1996-ban jogerősen elítélték életfogytig tartó fegyházra, azzal a feltétellel, hogy a legkorábban feltételesen 2021-ben szabadulhat. Ám ha szabadulna is, azonnal átadnák a szerb hatóságoknak, ugyanis a déli szomszédunknál a távollétében öt gyilkosság miatt szintén elítélték, mint az Árkán Tigrisei néven ismert szabadkai halálkommandó tagját. Szerbiában halálra ítélték, de mivel a halálbüntetést 2001-ben Szerbiában eltörölték, így életfogytig tartó büntetés vár rá odaát. forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Z._Nagy-gyilkoss%C3%A1g

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.