Közélet

Megszüntetné a szolgáltatást a SZETÁV egy szociális lakásban – vagy mégsem?

Megszüntetné a szolgáltatást a SZETÁV egy szociális lakásban – vagy mégsem?

2019. január 17., csütörtök
Megszüntetné a szolgáltatást a SZETÁV egy szociális lakásban – vagy mégsem?

István alig egy hónapja költözött párjával szociális bérlakásba, a SZETÁV máris megszüntetné a meleg vízszolgáltatást. Legalább is ez áll azon a felhíváson, melyen "személyes egyeztetést kezdeményez" a szolgáltató.

"Hol élünk, hogy ezt meg lehet csinálni valakivel, aki szociális bérlakásban lakik?" – merült fel a kérdés olvasónkban, Istvánban. István párja az ősszel nyert az önkormányzat pályázatán, így szociális bérlakásba költözhettek december 21-én. Ezt megelőzően december 18-án megszületett a bérleti szerződés István párja és az IKV között, ezzel egy időben 5600 forint előleget fizettek ki a hátralévő decemberi időszakra, a többi hónapra a teljes havi díjelőleg 18 ezer forint. Röviddel a beköltözés után máris kaptak egy 771 forintról szóló csekket a SZETÁV-tól. "Én ezt december 24-ig befizettem" – állítja István, aki arról is beszámolt, hogy január elején egy újabb csekket kapott a szolgáltatótól. István szerint ez 12 ezer forint körüli összegről szólt, ezt szintén rendezte.

"Meglepődve láttuk az értesítést a múlthéten, hogy mindezek ellenére aznap ki akarták kapcsolni nálunk a távfűtést" – idézte fel.

Az ajtajukon egy papírt tűztek ki, melyen az áll, hogy "a felhasználási helyen nyilvántartott távhőszolgáltatási díjhátralék miatt megkísérelték a szolgáltatás felfüggesztését." A felhívás azt is tartalmazza, hogy január 14-én újra megpróbálják. Viszont a számlákkal ellentétben ezen nem István párjának a nevét, hanem konkrétan István nevét tüntetik fel. "Én ilyenről még sose hallottam, hogy valakinek a tartozását másra át lehetne ruházni így. Hány emberrel csinálhatják ezt meg valójában?" – értetlenkedett István.

Azt elismerte, hogy valóban volt tartozása egy másik lakásban, de azt a lakást úgy sikerült eladnia volt feleségével 2017-ben, hogy a tartozások rendezése mellett még több százezer forintot kapott az adásvétel után.

"Az ingatlan tehermentesen, beköltözhetően kerül árverésre" – tüntették fel az árverés jegyzőkönyvében. Ez alapján Istvánnak valóban nem volt tartozása.

Megkeresésünkre a SZETÁV azt közölte, hogy István mégis tartozik a szolgáltatónak, ennek a tartozásnak a keletkezéséről és a mértékéről pedig tájékoztatták. "A bérlő egymásikingatlanban azonban korábban jelentős összegű hátralékot halmozott fel, melyet a kiköltözés időpontjáig csak részben egyenlített ki" – válaszolták. Ezzel kapcsolatban István elismeri, valóban 66 ezer forintot követel tőle a szolgáltató, de azt az értesítést kapta telefonon, hogy azt az előző lakó halmozta fel.

A felhívással kapcsolatban a SZETÁV azt válaszolta, hogy a társaság többszöri írásos felszólítása ellenére sem rendezte István másik ingatlanban nyilvántartott hátralékát, ezért személyes egyeztetés miatt keresték őt az új lakcímén.

További kérdéseinket a SZETÁV-nak elküldtük, a válaszukat közöljük, amint megkapjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.