Közélet

Szeviép-per: börtönbüntetésre ítélték a fővádlottakat

Szeviép-per: börtönbüntetésre ítélték a fővádlottakat

2018. november 20., kedd
Szeviép-per: börtönbüntetésre ítélték a fővádlottakat

Mindhárom Szeviép-vezért szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság kedden. Az ügyészség Baranyi Sándor előzetes letartóztatását indítványozta, de a bíróság azt és Oltványi József, valamint Pistrui László bűnügyi felügyeletét elutasította.

5 év és 2 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót ugyanennyi időre börtönben, Baranyi Sándort pedig 6 év, szintén börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon a Szegedi Járásbíróságon kedden.

Oltványinak és Pistruinak emellett 1-1 millió forint pénzbírságot szabtak ki, valamint Baranyi Sándornak 1,2 millió forint kifizetését határozták meg. Az ítélet hirdetésekor Kissné Gyuris Patrícia bírónő hosszasan sorolta, hogy a Szeviép-vezérek mely tulajdona fölött tartják fenn a zár alá vételt. Egyetemlegesen mintegy 3 millió forint perköltség kifizetésére ítélte őket. A bírói indoklás szerinta rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vagyonvesztést az okozta, hogy

a társaság 2007 év elejétől rendszeresen és nagy összegben adtak kölcsönöket, ezek viszont nem feleltek meg az ésszerű gazdálkodás követelményeinek,

ráadásul a kölcsönszerződésekben például fedezet kikötések, kamat sem szerepelt. Ezeket a kölcsönöket egyébként is fizetési problémákkal küszködő társaságoknak nyújtották, akár úgy is, hogy a gazdasági társaság előzőleg még akár részben sem térítette meg tartozását a Szeviépnek. Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy a vállalat csődbevitele lett volna Oltványiék célja, ez csupán a magatartásuknak volt a következménye – indokolta a bírónő az ítéletet.

UPDATE:

Oltványi és Baranyi védői felmentésért fellebbeztek, illetve Pistrui László védője szintén bejelentette, hogy felmentésért fognak fellebbezni, de még annak indoklásáért gondolkodási időt kértek.

Az ügyész Baranyi Sándor előzetes letartóztatását indítványozta részben a Mini Hungary-ügy kapcsán, valamint Oltványi és Pistui bűnügyi felügyeletét a másodfokú ítélet meghozataláig.

UPDATE2:

Rövid szünet után a bíróság elutasította az ügyészi indítványt a bűnügyi felügyeletről és az előzetes letartóztatásról. Az indoklás szerint konkrét, tényszerű alapokon kell nyugodnia a szökés feltételezésének, illetve mindhárman rendezett családi körülmények között élnek, így a bíróság nem látja indokoltnak a bűnügyi felügyeletet, valamint az előzetes letartóztatást. Az elutasítás miatt az ügyész fellebbezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.