Közélet

Hamarosan elkezdődhet a Holt-Tisza rehabilitációja

Hamarosan elkezdődhet a Holt-Tisza rehabilitációja

2018. november 15., csütörtök
Hamarosan elkezdődhet a Holt-Tisza rehabilitációja

4,5 milliárd forintos kormányzati forrásból oldódhat meg a gyálarétieknek évek óta komoly gondokat okozó Holt-Tisza problémája.

2016 végén született egy kormányzati döntés, ami támogatta a Holt-Tisza rehabilitációját. Akkor elkezdődtek a tervezői munkák, amik ahhoz kellenek, hogy ezt vízjogi engedéllyel, környezetvédelmi szabályok betartásával meg lehessen valósítani. - 2016-ban a kormányzat elkülönített 2,9 milliárd forintot. Időközben a projekt előrehaladtával, a kivitelezési munkálatok tervezésénél kiderült, hogy valószínűleg a feladat nagyobb és komplexebb, mint amire eredetileg gondoltunk. Ráadásul az az összeg, amely a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) számára számszerűsítve lett, ellenkezett az Európai Unió támogatási szabályaival – közölte B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő.

4,5 milliárd forintos projekt

- A kormányzat idén tavasszal hozott egy másik döntést, amellyel ezt a forrást átcsoportosította egy vízügyi, árvízvédelmi beruházásra. Akkor ez a projekt finanszírozás nélkül maradt, jelenleg ott tartunk, hogy napokon belül megszülethet az a döntés, amellyel újabb forrást rendelnek a projekt mögé.

Ez a forrás 4,5 milliárd forintot jelent, amelyet az EU finanszírozási szabályai miatt külön kell választani a környezetvédelmi rehabilitációs munkálatoktól, a vízkormányzástól, az árvízvédelemtől, és az egyéb vízügyi beruházásoktól

– mondta a képviselő. Az eredeti elképzelések szerint 2018 őszén már el kellett volna indulnia a kivitelezésnek, de a szabályzási problémák, és a pénz szűkössége miatt a projekt újratervezésre került. B. Nagy László bízik benne, hogy az újratervezés ellenére nem fog sokat csúszni a beruházás. - Ez a folyamat most elindult, már csinálják a rendszer újratervezését.

Remélhetőleg az eredeti elképzelésnek megfelelően nem fog sokat csúszni a beruházás. Most azon dolgozunk, hogy minél gyorsabban megszülessen az áttervezési munka, és hogy végre elindulhasson a rehabilitációs folyamat

– zárta gondolatait B. Nagy.

Lakossági fórum

November 20-án 17 órakor a Szeged Klebelsberg-telep közösségi házában lakossági fórumot tartanak a Holt-Tisza jövőjével kapcsolatban. A fórumon részt vesz B. Nagy László, a terület fideszes országgyűlési képviselője, valamint Dr. Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.