Közélet

Több kamera kéne a Mars térre olvasóink szerint

Több kamera kéne a Mars térre olvasóink szerint

2018. október 1., hétfő
Több kamera kéne a Mars térre olvasóink szerint

Teljesen zárt kamerarendszer kiépítésében kért segítséget a rendőrség az önkormányzattól – mondta Harkai István alezredes a szeptemberi közgyűlésen. Olvasóink szerint a Mars teret még több kamerának kéne figyelnie, de a Csillag téren és a Bartók téren is szükség van rájuk.

„Sokkal körültekintőbben kell éjszakánként közlekedni a Mars téren” – jelentette ki Mártha Krisztián. A fiatalnak voltak már kellemetlen tapasztalatai a város egyik legmozgalmasabb csomópontján.

„Egyszer fényes nappal állított oda elém egy rossz arcú fiatal srác, hogy aprót szeretne kérni vonaljegyre. Mondtam neki, hogy nincs nálam apró, mire visszakérdezett, hogy akkor amit nálam talál, azt mind elveheti? Döbbenet”

– számolt be Krisztián. Olvasóink 26 százaléka gondolja úgy, hogy még több kamerát kéne a térre telepíteni.

A szeptemberi közgyűlésen szavazott a grémium a kamerarendszer 50 millió forintos bővítéséről. Ez a fejlesztés magába foglalja egy szerverszoba kialakítását is, valamint új kamerák telepítését. Szentistványi István zöldpárti önkormányzati képviselő szerint ez személyiségi jogi kérdéseket is felvet például a Ligetben. Ahogy ő fogalmazott, ha valaki „intim vagy egyéb helyzetben” tölti az idejét a téren, azt nem szerencsés, ha más is láthatja. A megmosolyogtató megjegyzésre többen is leszögezték, hogy egy teljesen zárt rendszer létrehozásáról szól a tervezet, csak a rendőrség férhet hozzá a felvételekhez szigorú szabályzások mellett. A szerverszobában az összes önkormányzati kamera képe látható lesz, habár csak 26 klasszikus köztéri kamerája van a városnak. Ez a szám a Liget felújítása miatt 31 újjal növekszik, valamint a Stefánián 10 új kamerát helyeznek el. Ezen felül még további, a beszerzési ártól függően 30-40 készüléket helyeznek el a városban a rendőrség segítségével.

„Vasárnap esténként kalandos a Bartók tér felé sétálni”

– mondta Lívia. Az egyetemista lányt még nem érte kellemetlenség, de nem nyugodt, amikor a Mars térről a Centrum felé sétál vasárnaponként. Olvasóink 17 százaléka szerint lenne itt szükség kamerák elhelyezésére, de ezt is megelőzi még a Csillag tér 20 százalékkal. Utóbbi környéke a rendőrség bűnügyi térképén is mozgalmasnak tűnik, e szerint volt olyan éjszaka, amikor kétszer követtek el köztéren bűncselekményt a tarjáni csomópont közelében. A kommentek között olvasóink megosztottak néhány tippet még. Felmerült az Olajbányász tér, valamint a Vám tér és a Kolozsvári tér is. Jóka Renáta szerint a busz- és villamosmegállókban lenne érdemes még kamerákat elhelyezni. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy eddig az SZKT kezelte a város kameráinak jelentős részét, hiszen tömegközlekedési eszközökön is több felügyelte a közbiztonságot. Haág Zalán képviselő megjegyezte, hogy érdemes lenne a kamerákat jól látható helyre felszerelni, hiszen így is erősítenék az elrettentő, bűnmegelőző hatásukat a berendezéseknek és nem csak bűnüldözésre lehetne felhasználni. Kosik Dénes és Mihálffy Béla dorozsmai képviselők elmondása szerint a városrészben korábban már kialakítottak egy kamerarendszert, de ez másfél-két éve nem működik. Kosik ezért a meglévő berendezések műszaki felmérését kérte az önkormányzattól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.